Češka Litvi poslala pomoć zbog sve većeg dolaska migranata, Lukašenko zaprijetio otvaranjem granica

Češka šalje zalihe pomoći u Litvu zbog pojačanog priljeva migranata koji ugrožava granice ove baltičke zemlje s Bjelorusijom, objavilo je u subotu ministarstvo unutrašnjih poslova u Pragu.

Konvoj s 20 šatora, 100 kamperskih kreveta i 500 vreća za spavanje trebao bi pristići u Litvu u subotu, navelo je ministarstvo. Vrijednost humanitarne pošiljke iznosi 3.2 milijuna čeških kruna (oko 124.000 eura). Češka vatrogasna postrojba će prevesti zalihe.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko iznova je zaprijetio Europskoj uniji da je spreman kroz Bjelorusiju dopustiti slobodan prolaz migrantima koji bježe iz ratnih zona, kao odmazdu za sankcije EU-a prema ovoj izoliranoj istočnoeuropskoj naciji.

Litva, koja s Bjelorusijom ima gotovo 680 kilometara granice, snažno je pogođena velikim brojem migranata koji posljednjih tjedana prelaze njene granice.

Češki ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček istaknuo je da je neprihvatljivo da se problem migracije koristi kao sredstvo stvaranja pritiska na EU i njezine zemlje članice.

Komentiraj