Cerar: solidarnost prema izbjeglicama, ali država još izlazi iz krize

FaH

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u New Yorku da njegova država izlazi iz krize, ali da ima još mnogo onih koji žive u siromaštvu, o čemu treba voditi računa kad je riječ o njezinoj pomoći nerazvijenima i odnosu prema migrantima i izbjeglicama jer vlastiti građani imaju prioritet.

“Pomažemo jer su i nama pomagali u slučaju prirodnih i drugih nesreća, ali to činimo u skladu s mogućnostima”, kazao je Cerar u izjavi za slovenske medije u New Yorku, gdje je jedna od tema bila razvojna pomoć trećem svijetu prema Agendi 2030, te aktualno pitanje izbjegličke i migrantske krize.

“Sugovornicima naglašavam da se Slovenija teško izvlači iz krize i da mnogo naših ljudi živi ispod praga siromaštva, a sada smo suočeni i s izbjegličkom krizom. Najprije se moramo pobrinuti za naše građane, a kad trajnije podignemo standard i uvjete života, onda ćemo moći više učiniti i za druge”, kazao je slovenski premijer.

Dodao je da su za Sloveniju trenutačno najveći problem migranti kojih je kroz Sloveniju zadnja dva tjedna prošlo skoro 4000, ali da svoje bilateralne susrete u New Yorku koristi i za prezentiranje slovenskih stajališta o arbitražnom sporu s Hrvatskom.

“Ovisno od toga s kime se sastanem, otvaram i pitanje arbitraže o granici s Hrvatskom”, kazao je Cerar.

Slovenija je prošlog tjedna pozdravila odluku o kompletiranju arbitražnog suda koji je trebao riješiti granični prijepor Hrvatske i Slovenije jer smatra da bi on trebao nastaviti svoj rad i završiti ga obvezujućom presudom.

Odluku predsjednika arbitražnog suda Gilberta Guillaumea o imenovanju dvaju novih arbitara koji će zastupati Ljubljanu i Zagreb Hrvatska nije sadržajno komentirala, a ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da ta odluka ništa ne mijenja u tom predmetu i poziciji Zagreba, da je Hrvatska i dalje spremna na traženje alternativnog rješenja za granični spor.

Komentiraj