Čelnik UN-a odbija stavljanje Gaze pod zaštitu, zagovara rješenje dviju država

Autor:

epa10938354 United Nations Secretary-General Antonio Guterres delivers a statement in response to the Israel’s government decision to  ban United Nations representatives from visiting the country at United Nations headquarters in New York, New York, USA, 25 October 2023. Israel’s announcement came following remarks made by Guterres on Tuesday at a Security Council meeting about the growing conflict between Israel and Hamas in which he referenced the “suffocating occupation†experienced by the Palestinian people.  EPA/JUSTIN LANE

EPA/JUSTIN LANE

Glavni tajnik UN-a António Guterres smatra da Pojas Gaze ne bi trebao postati područje pod zaštitom UN-a nakon rata i poziva sve da pomognu u prijelaznom periodu postizanju rješenja dviju država.

“Smatram da stavljanje Gaze pod zaštitu UN-a nije dobra ideja”, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za medije, navodi se u UN-ovom izvješću za medije.

Umjesto toga prvi čovjeka UN-a predlaže prijelazni period koji bi uključivao i Sjedinjene Države i arapske zemlje.

“Svi trebaju uprijeti snage u stvaranje uvjeta za taj prijelaz kako bi se omogućilo jačanje Palestinske samouprave, da bi ona mogla preuzeti vlast u Gazi i da se na temelju toga konačno, odlučno i nepovratno, krene s rješenjem dviju država prema načelima koja je većinom uspostavila međunarodna zajednica i koje sam opetovano iznio”, rekao je.

Palestinska islamistička skupina Hamas preuzela je vlast u tom obalnom području 2007. godine.

Rješenje dviju država predviđa nezavisnu palestinsku državu koja kohabitira s državom Izrael.

“Smatram da nam je potreban zajednički pristup svih važnih igrača u kojem će različite države i međunarodna tijela surađivati”, rekao je.

“Izraelu je, naravno, SAD najvažniji jamac sigurnosti. Za Palestince ključne su susjedne i arapske zemlje”, objasnio je glavni tajnik UN-a.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.