CELEBRITY DIJETE: Lažne, štetne i kratkotrajne

Objavljeno u Nacionalu br. 762, 2010-06-21

Dolaskom ljeta žene i muškarci žele smršavjeti u rekordnom roku a onda koriste ekspresne dijete koje reklamiraju poznate osobe, no nutricionisti tvrde kako su one proizvod komercijalizacije prehrane

Kako se približava ljeto, tako i muškarci i žene u tjedan ili dva žele ispraviti sve ono što su krivo radili tijekom prethodnih mjeseci, nastoje smršavjeti i srediti svoj izgled u rekordno brzom roku. Ljudi smatraju da je to moguće jer su medijski bombardirani brojnim dijetama koje daju rezultate za tjedan ili dva. Uvijek se pronađe neka slavna osoba u Hrvatskoj ili izvan nje koja će reći kako je zahvaljujući određenoj dijeti izgubila pet kilograma u roku od deset dana. Međutim, nutricionisti, ljudi koji se bave znanošću o prehrani i utjecajem prehrane na zdravlje čovjeka imaju drugačije mišljenje o ekspresnim dijetama. “Možete kratkotrajno napraviti određene promjene ali te će se promjene negativno odraziti na vaš organizam. Da, moguće je u deset dana skinuti pet kilograma, ali za dva dana ćete početi vraćati kilograme ako pojedete samo dvije jabuke više.Realno, uopće nije moguće smršavjeti u tjedan ili deset dana jer se tada javlja yo-yo efekt”, rekla nam je magistrica Marija Penić koja u Samoboru vodi nutricionističko savjetovalište In Dies.

Marija Penić smatra da su dijete i brojne knjige o dijetama proizvod komercijalizacije svega pa i načina prehrane, pri čemu je bitno dobro marketinški promovirati neku dijetu a zatim na tome zaraditi novac. Da je tome tako potvrdio je i britanski list Daily Mailčiji je novinar prije mjesec i pol dana razgovarao s Ursulom Arens iz britanske nutricionističke udruge i Steveom Fieldom, profesorom na Royal Collegeu medicine opće prakse u Londonu koji su analizirali tzv. celebrity dijete i zaključili kako ih uopće ne preporučuju. Zašto onda postoji toliko dijeta? “Zato što ljudi žele na lak i brz način, bez imalo truda, doći do rezultata, zato što očekuju da u pet dana izgube pet kilograma”, kaže Marija Penić, koja dodaje da gubitak kilograma nije lak i kratak proces. Ona smatra kako sve dijete, pa i celebrity dijete, djeluju kratkoročno i uvijek će netko pronaći sebe u nekoj dijeti. “Sve ovisi o discipliniranosti čovjeka. Onaj tko se pridržava nutricionističkih savjeta on će i uspjeti, onaj tko se drži toga samo dva dana reći će da to ne uspijeva. Dvije glavne riječi koje svima govorim su raznolikost i umjerenost. Nema čarobne formule”, tvrdi Marija Penić koja nam je objasnila nutricionistička pravila mršavljenja.

“Prvo i osnovno – tekućina. Ljudi piju premalo tekućine a ona je bitna jer uzima sve nutrijente iz hrane i sortira po stanicama a istovremeno uzima štetne tvari, toksine iz stanica, kako bi se izlučili iz organizma. Ljudi piju premalo tekućine i prvi trik je – prije svakog obroka popiti čašu vode. Automatski će se napuniti želudac i pružiti osjećaj da treba manje pojesti. Organizam, i gladan i žedan, šalje iste signale. Osoba ne zna je li gladna ili žedna, misli da je gladna a zapravo je žedna. Zato je najbolje popiti čašu vode prije svakog obroka. A osam čaša vode dnevno bi trebao biti standard”, savjetuje Marija Penić.

“Međutim, od vode se ne živi i treba nešto i pojesti. Naravno, ali potrebno je jesti više manjih obroka, ne dva obroka, pri čemu se pojedu ogromne količine hrane. Poanta je u tome da ako jedete jednom ili dva puta dnevno, organizam to tretira kao glad i signalizira da vi nećete dugo jesti i ne iskoristi nikakve nutrijente već sve uskladištava u masno tkivo. Ljudi se pitaju ‘kako ću jesti šest puta dnevno?’. Nisu to ogromni obroci, već je potrebno da crijeva i želudac stalno rade. To su kalorije ispod kojih se ne smije ići, to je ono što je potrebno za dnevno funkcioniranje. Ne za tjelesnu aktivnost već za disanje, probavu i ostale osnovne funkcije u organizmu. Ako postupno smanjujete bazalni metabolizam, dođete na npr. 500 kalorija, onda ćete se udebljati od jedne jabuke više. Poanta je ubrzati metabolizam ali i povisiti njegovu razinu”, objasnila nam je Marija Penić, koja dodaje kako nema razlike kod dijeta za muškarce i za žene.

“Zna se da tjelesna aktivnost ne ide bez prehrane i obratno. Jedno s drugim djeluje sinergijski i funkcionira puno bolje kada se uskladi. Samim tim mišićna masa troši puno više kalorija, to se postiže vježbanjem, a taj intenzitet vježbanja se prilagođava određenim ljudima. Za nekoga je brza šetnja dovoljna, a netko treba pretrčati kilometre. Smjernice prehrane su i za muškarce i za žene iste, osam čaša vode dnevno, natašte popiti vodu kao i prije svakog obroka, polako žvakati, imati što više boja na tanjuru, raznolikost, umjerenost, što više obroka tijekom dana te mali zalogaji jer se time ubrzava metabolizam. A kako se metabolizam ubrzava tako se i kalorije brže troše.”

Kako onda treba izgledati prehrambeni dan? “Doručak je obavezan jer je noć dugačak period bez hrane. Ako se odgađa prvi obrok, kada se nešto pojede, tijelo to odmah sprema u zalihe. Voće je najbolje za doručak, prvenstveno se treba razbuditi, razbuditi svoj metabolizam, svoja crijeva, a u voću ima puno vlakana koja odmah idu u crijeva. Uz to se preporučaju i žitarice. Ali voće uvijek preporučam na prazan želudac jer se ne probavlja u želucu već u crijevima. Ako voće naiđe na hranu koja se nalazi u želucu praktički propadne, kao da ga niste ni pojeli”, tvrdi Marija Penić.

Nakon toga, kaže ona, kada se krene na posao, u torbi treba imati neko voće, bočicu s vodom i orašaste plodove koji su dobar međuobrok, poput badema, oraha ili suhog voća. Kako je vrijeme recesije, tako se ljudi više ne razbacuju s hranom te treba sastaviti ručak od onog što se nalazi u frižideru. Treba jesti sezonsku hranu, smatra Marija Penić, jer podneblje određuje prilagodbu organizma na određenu hranu. Osim odabira hrane bitan je i način njezine pripreme. “Špinat je namirnica koja je prebogata svime, od kalcija, magnezija i željeza pa nadalje, ali kada se špinat skuha, ne ostane ništa, jer kuhanjem u vodi dobije se prazna namirnica. Sve povrće bi se trebalo tretirati na pari, kratko, par minuta. Što se duže kuha to se više vitamina i minerala gubi. Ista stvar je s blitvom. Vodu od kuhanja ne treba koristiti. Uz blitvu sjajno ide odrezak plave ribe zbog omega-3 masnih kiselina, ali ljudi jedu premalo ribe. Tuna, losos, papaline, skuše, srdele, ribu treba samo pržiti naglo, bez ulja. Riba s blitvom je idealan ručak”, tvrdi Marija Penić a od tzv. seljačkih namirnica ističe grah jer se pomoću graha tijelo kvalitetno čisti i naročito se preporuča pušačima.

Ujedno, preporučuje sve vrste voća, primjerice jagode jer, “jagode su antioksidansi, imaju puno vitamina C koji djeluje protuupalno, imaju i minerala mangana koji regulira količine glukoze u krvi. U sebi imaju više od 90 posto vode, ostalo su minerali i vlakna.” A onda se pojavljuje krucijalno pitanje, što ćemo s mesom? Marija Penić nema ništa protiv mesa ali ponovno ističe način pripreme. “Može se jesti i piletina i puretina, iako meso u sebi sadrži skrivene masnoće. Način pripreme je bitan, sada je sezona roštilja, meso se bez ulja dva puta okrene i onda je odlično. No, nije dobro kada se poha ili prži.” Naravno, nisu ni sve vrste mesa iste.

“Svinjetinu i sve suhomesnate proizvode trebalo bi izbaciti iz prehrane. Sva prerađena hrana, instant hrana, brza, polugotova jela, sve bi trebalo izbaciti s jelovnika. Ne samo zbog načina obrade već i zbog dodataka aditiva. Aditivi nisu štetni jer, da bi nešto došlo na listu tih aditiva, treba proći cijelu proceduru. Međutim, ima ih svugdje, ljudi jedu više no što im je potrebno, i tada dolazi do problema. Svim tim polugotovim jelima treba povećati rok trajnosti a to se radi na umjetan način. Osim toga, dodaju se umjetne boje koje sadrže aditive a kojima se privlače kupci, ali su štetni. Od pašteta do hrenovki, konzervirana hrana ne treba se upotrebljavati”, kategorički tvrdi Marija Penić koja nema ništa protiv da se pojede i desert, čak dodaje “kada odete na svadbu nemojte glumiti, pojedite krišku torte, ali nemojte pojesti pet kriški torte.”

eklo bi se da se preporuča mediteranski način ishrane, ali Marija Penić upozorava kako takav način ishrane ne podrazumijeva da su Dalmatinci ujedno najzdraviji. Ona kao primjer navodi otok Hvar gdje je nedavnim istraživanjem otkriveno kako, u konkurenciji svih otoka, na Hvaru žive najdeblji ljudi. Kako je to moguće? “Stanovništvo je sve starije i sve više imaju sjedilački način života pa im je najlakše otići u Konzum i kupiti namirnice. Nema više toliko ribolova, ne uzgaja se povrće u vlastitom vrtu, nema više toliko maslinova ulja. Uslijed komercijalizacije otvoreni su brojni supermarketi.” Zato je potrebno vježbati, ali više no što se smatra dovoljnim.

“Vježbanjem se prvo gubi tekućina, onda ugljikohidrati i tek na kraju dolazi tjelesna masnoća. Dakle, nepotrebno je trenirati pola sata jer tek nakon pola sata počinju se trošiti zalihe masnog tkiva. Želi li se smršavjeti treba vježbati svaki dan, a ne tri puta tjedno po pola sata. To je dobro samo za održavanje, kada se dođe do određene kilaže koju ste planirali”, tvrdi Marija Penić.

Uslijed komercijalizacije, ljudi se priklanjaju dijetama koje već na prvi pogled zvuče sumnjivo, što se potvrđuje i nutricionističkim istraživanjem. Marija Penić protivi se dijetama koje brane određeni tip namirnica kao što su bezproteinska dijeta ili samo proteinska dijeta ili dijeta bez ugljikohirata jer “u našem organizmu, želucu i crijevima postoje bakterije koje probavljaju određenu hranu. Ako nema te hrane, onda se bakterije samo razmnožavaju, odumiru i stvaraju probleme.” Nema ništa bolje mišljenje o dijeti po krvnim grupama pri čemu krvna grupa određuje vrste namirnica koje odgovaraju pojedinoj osobi. “To mogu pobiti jer radim intoleranciju na hranu pri čemu je 85 posto ljudi intolerantno na mlijeko i mliječne proizvode. U tome imam sve krvne grupe a obično se kaže da krvna grupa A ne bi smjela jesti mlijeko i mliječne proizvode. Činjenica jest da određena hrana ne paše određenim ljudima, ali to nema veze s krvnom grupom”, tvrdi Marija Penić.

Ona nema posebno dobro mišljenje ni o tzv. light proizvodima koji se također reklamiraju kao izuzetno zdravi i time automatski privlačniji kupcima. “Masnoća je ta koja daje punoću i okus mlijeku i jogurtu i kada se makne ta masnoća nešto se mora dodati kako bi proizvod ostao kompaktan i kako bi imao aromu, a tada se dodaju aditivi. Razlika u kalorijama između mlijeka s 3,2 posto masnoće i s 0,9 posto masnoće je svega deset do 15 kalorija što je jako malo”, kaže Marija Penić. Bez obzira na vrstu dijete, Marija Penić preporuča test intolerancije na hranu. Naime, intolerancija na određenu vrstu hrane vrlo često rezultira gojaznošću, ali i mnogim drugim vrstama bolesti. “Danas imamo monotono prehranjivanje, nema ideja, nema boja, količinski se puno jede, pa organizam nema toliko enzima da razgradi namirnicu. Tu dolazi do problema, javlja se glavobolja, nadutost, bolovi u želucu, dijareje, a sve se to pripisuje brzom ritmu života itd., a uopće se ne povezuje s hranom i zato dolazi do intolerancije na hranu. Kako je to povezano s debljinom? Namirnica se, kada dođe u želudac ne iskoristi do kraja, ne probavi se jer nema enzima koji bi to probavili. Tako neprobavljena hrana ulazi u debelo crijevo. Tu se stvaraju tzv. cirkulirajući imunokompleksi koji povisuju osmotski tlak krvne plazme i kao posljedica toga nakuplja se voda i dolazi do debljanja. Debljanje koje je izazvano intolerancijom na hranu ne može se smanjiti niskokaloričnom dijetom. Naime, jedan jogurt, niskokalorična namirnica, može biti to što izaziva debljanje jer se ne probavi i onda radi probleme”, objasnila je Marija Penić.

Dubravka Jusić, rukovoditeljica Korporativnih komunikacija Vipneta, vodi se pravilom da zdrav život podrazumijeva i brigu o jelovniku i sportskim aktivnostima. Unatoč brojnim poslovnim obvezama, trudi se ne zaboraviti da je to osnova bez koje ne bi mogla uspješno funkcionirati ni poslovno ni privatno. O raznolikosti svoje prehrane kaže: „Moja je prehrana oduvijek usmjerena na laganiju hranu, primjerice lešo meso, riba, povrće i slično. No, ako je riječ o kvalitetno spremljenim namirnicama rado uživam i u kaloričnijem jelovniku, iako nastojim da to nije često ili u kasnim dnevnim satima. Užurbani radni ritam pretpostavlja i kvalitetnu energiju, tako da nastojim ne zaobilaziti redovite obroke, pa tako gotovo svakodnevno ručam u restoranu u Vipnetu.” Dubravka Jusić koristi i sve pogodnosti Vipnetova poslovnog kompleksa gdje se nalazi fitness centar koji uključuje i saune i bazen i ondje odlazi ili prije ili poslije radnog vremena, a kad je u Zagrebu redovito odlazi i na pilates. U putnoj torbi uvijek ima spremne tenisice, ali kaže da i inače prakticira brzo hodanje kao jednostavan način rekreacije.

SDP-ova saborska zastupnica Ingrid Antičević-Marinović kaže da se na vježbanje prisiljava iako zna da to ne može znatno popraviti stanje tijela, ali ga barem može održati u postojećem. Odlazak u teretanu odnio bi joj previše vremena pa kod kuće prakticira gimnastiku. Kad je, međutim, o prehrani riječ Ingrid Antičević-Marinović ne slijedi baš nikakva pravila. „Jedem kad, što i koliko mi se sviđa, s tim da jedem dosta, ali rijetko. Možda je jedna od posljedica toga i to što sam kao dijete doma imala pravi teror s hranjenjem, svi obroci su bili obavezni, a čak je i tata vikao na mamu da me pusti da jedem kad ogladnim. Čovjek sluša kako treba jesti ovo i ono, ali kad sam počela redovito jesti počela sam se debljati pa sam se vratila na staro. Mislim da čovjek treba jesti ono i onoliko kako se najbolje osjeća. Međutim, ovaj moj ‘partizanski’ način prehrane baš ne preporučam ostalima.“

ZDRAV ŽIVOT: BRIGA O JELOVNIKU I SPORT

LIJEČNIK Rajko Ostojić nema problema s linijom, ali ipak u posljednjih 20-ak godina zimi, zbog smanjenog kretanja i teže hrane dobije tri, četiri kilograma koje do ljeta nastoji skinuti. Tada odlazi na dijetu u kojoj su mu najvažnija dva zlatna pravila: „Puno vode i nula alkohola. Iako ni inače ne pijem, petkom i subotom volim popiti čašu vina poslije ručka i večere. Međutim, ako želite ići na dijetu osnovno je da ne pijete niti kap alkohola jer čak i samo jedna čaša vina može narušiti skidanje kilograma jer alkohol interferira u metabolizmu i bjelačevine i masti i ugljikohidrate, a to usporava mršavljenje. Osim toga, kad sam na dijeti jedem pet do šest manjih obroka dnevno, ujutro müsle s mlijekom, oko podneva obavezno jabuke plus sezonsko voće, oko tri ručak, oko pet, šest sati veliku zdjelu salate i navečer opet müsle ili neku blagu salatu. Isto tako crveno meso ne jedem više od dva puta tjedno, a ostale dane bijelo meso i ribu. Kad se pridržavam te dijete za otprilike četiri tjedna mogu izgubiti tri, četiri kilograma. Međutim, svima kao preporuku pravilnog mršavljenja preporučam da ne mršave više od 30 grama dnevno. Netko misli da je to malo, ali u mjesec dana to je 900 grama, a u 12 mjeseci to je 12 kilograma, ali kvalitetnog mršavljenja gdje se kilogrami neće tako brzo vratiti. To je najbolja dijeta jer je kontinuirana, a dovoljno je samo malo smanjiti količinski obroke.“ Ostojić kaže da je uz dijetu važna i tjelesna aktivnosti, ali napominje da preporuča brzo hodanje dva puta dnevno po 30 minuta: „Jogiranje je po meni apsolutno nepotrebno, posebno zato što kod nas ni nema pravih staza pa čovjek može samo uništiti zglobove. Ja sam za rođendan dobio pedometar i to preporučam svakome jer ćete se iznenaditi koliki raspon koraka čovjek ima u normalnoj radnoj aktivnosti. Isto tako, ekstremno je važno redovito se vagati i suočiti se s tom brojkom.“ (Orhidea Gaura)

Komentiraj

Source:Dean Sinovčić