Nel Pavletic/PIXSELL

ČEKALO SE 40 GODINA: Mali pacijenti odsad preko “toplog mosta” do dječje klinike

U Dječjoj bolnici na Kantridi u Rijeci u srijedu je svečano predstavljen sagrađeni “topli most”, zatvoreni prolaz između zgrada Poliklinike i Klinike za kirurgiju, te više neće biti potrebe prenositi male pacijente između zgrada po svim vremenskim uvjetima.

  Izgradnju “toplog mosta” duljine 30, a širine 2,4 metra, vrijednosti 636.000 kuna, financirali su Grad Rijeka, gradska komunalna društva “Vodovod i kanalizacija”, “Autrotrolej”, “Čistoća” i “Kozala” te riječka trgovačka društva “Energo” i “Rijeka promet”. Radove je izveo GP Krk. Riječ je o čeličnoj nosivoj konstrukciji sa zatvorenim pješačkim hodnikom na visini prvog kata zgrada.

 Pročelnik Klinike za pedijatriju Goran Palčevski rekao je da se na taj način povezuju dvije osnovne zgrade Dječje bolnice, Poliklinka u kojoj je i jedinica intenzivnog liječenja, odjeli hematologije i onkologije sa zgradom odjela kiurgije u kojoj su operacijske dvorane.
 “Prenošenje djece pod kišobranima, i u drugim lošim uvjetima, nije bilo na razini liječenja na kojoj ono treba biti”, rekao je Palčevski.
 Predstojnik Klinike za dječju kirurgiju Harry Nikolić rekao je da se realizaciju tog spoja zgrada čekalo 40 godina.
 Sanacijski upravitelj KBC Rijeka Davor Štimac dodao je da je proteklih godina dana u Dječjoj bolnici premješten dio odjela koji su bili doslocirani i udaljeni od glavnih zgrada. No, naglasio je, ovo nije prostor na kojem treba biti Dječja bolnica te naveo kako očekuje da će se za dvije do tri godine dovršiti gradnja nove zgrade integrirane klinike za majke i djecu u sklopu nove buduće Sveučilišne bolnice na Sušaku. Raspisan je, kaže, natječaj za iskop građevinske jame za zgradu, a ponude će se otvoriti početkom ožujka.
 Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da se u Gradskoj upravi uvijek iskazivao poseban senzibilitet prema zdravstvu te se pomagalo akcijama i darivanjima u cilju poboljšanja zdravstvene zaštite. I on je naglasio da konačno rješenje problema ove bolnice može biti samo gradnja nove Sveučilišne bolnice.
 U Dječjoj bolnici na Kantridi godišnje se hospitalizira 4800 bolesne djece, a ambulantno se pregleda njih 43.000, operira 1600 i to iz Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije.

Komentiraj