CAPAK ‘Turizam više neće izgledati kao do sada’

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za RTL je komentirao eventualno popuštanje mjera u borbi protiv zaraze koronavirusa.

“Mi smo rekli već nekoliko puta da postoje neki epidemiološki kriteriji. Kada? Da imamo pet do sedam dana pad oboljelih što u ovom trenutku nemamo. Imamo nekoliko Domova u kojima je više ljudi oboljelo, što nam onda povećava broj oboljelih.

Zbog toga ćemo još morati pričekati i analizirati situaciju”, izjavio je Capak, dodavši da su ministarstva dobila zadatak da dostave popis mjera koje im smetaju u reaktivaciju gospodarstva i aktivnosti.

“To će biti vjerojatno do sutra, na razini Vlade će se odlučiti koje su to mjere a onda ćemo mi epidemiolozi staviti to u epidemiološke okvire”, naglasio je Capak, a komentirao je i turističku sezonu te eventualni dolazak Čeha posebnim letovima.

“Gledajte, to je moguće. Tokom ljeta se intezitet prijenosa smanjuje. Ako ta situacija bude mirna, naravno da će se razmotriti dolazak turista. Ali, to ovisi i o situaciji u njihovim zemljama. Turizam više neće izgledati kao do sada. Hoteli će dobiti posebne uvjete kojih će se morati držati. Na plaži se će se isto trebati držati socijalna distanca”, kazao je Capak.

Otkrio je i kako ne vjeruje da će se socijalno distanciranje produljiti na nekoliko godina.

“To je manje vjerojatno, osobno ne vjerujem u to. Produženi scenarij je proljeće 2021. kada će se sigurno steći imunitet”, smatra.

 

Komentiraj