Capak o izolaciji bolesnika, smrtnosti od korone u Hrvatskoj i ovogodišnjem Adventu

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak otkrio je najnovije stanje s koronavirusom u Hrvatskoj i potvrdio da će samoizolacija ostati 14 dana, a smanjuje se broj dana izolacije.

“Mi smo jučer imali sastanak na kojem smo pomno diskutirali što se u svijetu događa sa dužinom samoizolacije i izolacije. Odlučeno je da će se smanjiti izolacija. Krajem tjedna ćemo donijeti dokument, najvjerojatnija opcija je da će izolacija zaraženih osoba prestati nakon 10 dana jer se pokazalo da oni onda više nisu zarazni. Oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, tu samoizolaciju ne bi skraćivali. Ona bi ostala 14 dana”, rekao je Capak u Dnevniku Nove TV.

Komentirao je i brojke novozaraženih zadnjih dana te smatra li i dalje da će krajem rujna broj novozaraženih biti u padu.

“Poboljšava se situacija. Postoji jedan blagi trend pada broja oboljelih, to znači da se građani pridržavaju mjera”, ističe.

Smrtnost od koronavirusa u Hrvatskoj

“Smrtnost u Hrvatskoj je oko 55 na milijun stanovnika. Mi smo 10. po redu od zemalja EU, mi smo tu negdje na sredini EU po tome”, kazao je.

Na pitanje ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom – trebaju li u samoizolaciju i oni koji su koronu već preboljeli, Capak odgovara: “Smatramo da prema dokazima, da tri mjeseca ne treba”, rekao je.

“U Adventu ćemo uživati ali pod epidemiološkim mjerama”, odgovorio je Capak na pitanje hoće li ove zime biti dozvoljen Advent.

Komentiraj