CANNES, 9. DAN: Seks, smrt i dobrotvor Leonardo DiCaprio

Jamie McCarthy/Getty Images

Seks i smrt dvije su teme koje su zaokupile Cannes u četvrtak. Seks je onaj koji je prikazao kontroverzni francuski redatelj Gaspar Noe u svom 3D filmu „Love“. Na konferenciji za novinare izjavio je kako očekuje da će film biti zabranjen za mlađe od 16 godina zbog eksplicitnih scena seksa, ali je dodao kako bi se on, da je član komisije, zalagao za to da se ta granica spusti na 12 godina.  Njegovo objašnjenje za tako nešto je slijedeće: „Ovaj film govori o ljubavi sa stajališta seksa. A ako prikazujemo seks onda je teško ne prikazati genitalije“.

„Love“ je priča o Amerikancu u Parizu Murphyu (Karl Glusman) i njegovoj djevojci, umjetnici Electri (Aomi Muyock), koji odluče u krevet dovesti treću osobu, djevojku Omi (Klara Kristin). Snimanje za glumce nije bilo lako, pa je tako glavni glumac Karl Glusman izjavio kako je prvog dana snimanja Noe snimao njegovo spolovilo u krupnom planu. „Prije no što je počelo snimanje, zatvorio sam se u kupaonu i razmišljao o tome da pobjegnem na aerodrom i vratim se u Ameriku“, rekao je Glusman i dodao kako se kasnije naviknuo na to da barem šestero ljudi na snimanju gleda u njegovo spolovilo. Gaspar Noe se čak zezao kako je pozvao Glusmanovu majku na premijeru u Cannes, ali ona nije mogla doći.

Gaspar Noe FOTO: Ben A. Pruchnie/Getty Images
Gaspar Noe FOTO: Ben A. Pruchnie/Getty Images

Smrt je tema filma „Chronic“ meksičkog redatelja Michaela Franca koji se prikazuje u konkurenciji za Zlatnu palmu. Tim Roth glumi Davida, medicinskog brata koji brine o smrtno bolesnim osobama u njihovim domovima. Na konferenciji za novinare u Cannesu izjavio je kako se zalaže za legalizaciju eutanazije, ali da je to komplicirana tema za mnoge vlade. Očito je da je pri tom mislio da britansku vladu. Roth je Britanac koji živi u Los Angelesu i smatra kako britanski zakon po tom pitanju nije dobar. Film je, inače, nastao na temelju redateljevog iskustva jer je njegova baka bila mjesecima prikovana za krevet, neizlječivo bolesna čekala je smrt.

Nailea Norvind, Robin Bartlett, Tim Roth, Michel Franco i Sarah Sutherland. FOTO: Ian Gavan/Getty Images
Nailea Norvind, Robin Bartlett, Tim Roth, Michel Franco i Sarah Sutherland. FOTO: Ian Gavan/Getty Images

U četvrtak navečer održana je tradicionalna, spektakularna večera poznata pod imenom amFAR. Punim imenom amFAR Cinema Against Aids, ove je godine održana po 22. puta i ponovo je okupila sve zvijezde koje su posjetile Cannes. Večera je tradicionalno dobrotvorna a ove je godine kroz aukciju prikupljeno 30 milijuna eura. Umjetnička instalacijaJeffa Koona „Coloring Book“ ponuđena je na dražbi, a kupio ju je za čak 12 milijuna eura ruski milijarder Leonard Blavatnik. Prodana su i brojna druga umjetnička djela, Eva Longoria platila je 500 tisuća eura za litografiju Elizabeth Taylor nazvanu „Liz“ koju je potpisao Andy Warhol. Leonardo DiCaprio, koji je s majkom došao na večeru, odlučio je iz svoje privatne kolekcije izvaditi djelo poznatog britanskog grafiti umjetnika Banksyja i ponuditi ga na amFAR aukciji. Kupljena je za milijun eura, što je doista velika gesta 40-godišnjeg DiCapria, inače Banksyjevog vršnjaka.

Komentiraj