Čačić objavio odluku o napuštanju Kluba Milana Bandića

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Narodne stranke Reformisti Radimir Čačić odlučio je da će njegov saborski zastupnik Darinko Dumbović napustiti klub Milana Bandića.

“Dobro sam prespavao. Ova skupina je preheterogena i više ne može funkcionirati kao kvalitetna koalicija. Donijeli smo odluku da izlazimo iz Kluba Milana Bandića.”, rekao je Dumbović u ponedjeljak za N1.

“Ovo je invazija. Čovjek se pita što tamo radi”, rekao je Dumbović o Klubu. Upitan zašto je sada donio odluku o izlasku iz Kluba, kazao je kako mu je bitan miran san.

Čačić je rekao kako ovo ne bi trebalo biti iznenađenje za Milana Bandića. Dodao je kako još ne znaju hoće li se vezati za neki drugi klub, ali kaže da sigurno neće ući u neki postojeći klub. “Bez obzira na sve propuste, ne vidimo ozbiljnu alternativu ovoj Vladi”, rekao je Čačić.

Čačić je rekao da s Bandićem nisu formalno razgovarali o ovoj odluci, te dodao ni da Bandić nije s njima sjeo i razgovarao o tome čini li im se prihvatljivim način na koji se njegov saborski Klub širi.

Čačić je rekao kako neviđen broj prebjega kompromitira političku poziciju. “Nakon neviđenog preokreta HNS-a, sve je moguće. Zato je i došlo do stampeda pojedinačnih prelazaka. “Ne osjećamo se ugodno u toj poziciji. Došao je trenutak da počnemo samostalno djelovati u Saboru”, dodao je Čačić.

Najavio je kako će i dalje podržavati sve ono što Vlada bude ‘pametno predložila’, jer, dodaje, oporba ne nudi apsolutno ništa.

Podsjetimo, Dumbović je jedini saborski zastupnik Reformista, a izabran je na zajedničkoj listi Bandića Milana 365 – Stranke rada i solidarnosti, Narodne stranke – reformista, Novog vala – Stranke razvoja, Hrvatske seljačke stranke – Stjepana Radića i Bloka umirovljenika u VI. izbornoj jedinici. Član je Odbora za prostorno uređene i graditeljstvo te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije.

Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića na parlamentarnim je izborima 2016. godine osvojila tek jedan saborski mandat, a Klub je nabujao do čak 13 saborskih zastupnika. Posljednji u nizu prebjega sada je već bivši član HSS-a Mladen Madjer, koji se Klubu Bandića priključio prošlog tjedna, zbog čega je predsjednik HSS-a Krešo Beljak posjetio USKOK, koji je pak pokrenuo istragu zbog odlaska Madjera k Bandiću.

Ubrzo nakon izbora Bandić je Klub pojačao s četiri zastupnika manjina – mađarske Robert Jankovics, romske Veljko Kajtazi, albanske Ermina Lekaj Prljaskaj i češke Vladimir Bilek. Bandiću je prešao i Ivica Mišić iz stranke Promijenimo Hrvatsku, bivši SDP-ovci Zdravko Ronko i Milanka Opačić, Kažimir Varda, te HNS-ova Marija Puh.

Komentiraj