Bugarska protjeruje još jednog ruskog diplomata

Bugarska je u četvrtak objavila protjerivanje još jednog ruskog diplomata, dan nakon što je državno tužiteljstvo potvrdilo da istražuje ulogu šestero Rusa u vezi četiri eksplozije između 2011. i 2020. u skladištima streljiva namijenjenog izvozu u Ukrajinu i Gruziju.

“Ministarstvo vanjskih poslova proglasilo je tog diplomata nepoželjnom osobom i traži od ruskih vlasti da u potpunosti surađuju s istragama koje su u tijeku”, stoji u službenom priopćenju.

Šefica diplomacije Ekaterina Zaharieva je također kazala da su moguće i “dodatne mjere odmazde”.

Bugarska odražava tradicionalno vrlo bliske gospodarske odnose s Rusijom, no od listopada 2019. više špijunskih afera je rezultiralo povećanju napetosti između dvije zemlje.

Glasnogovornica tužiteljstva u srijedu je rekla da bi tužitelji mogli utemeljeno pretpostaviti da postoje veze između eksplozija u Bugarskoj, pokušaja trovanja bugarskog trgovca oružjem Emiliana Gebreva 2015. godine i eksplozija u skladištu streljiva u Češkoj 2014. godine.

Šestorica Rusa boravila su u Bugarskoj tijekom razdoblja u kojem su se dogodile eksplozije u skladištima oružja, kao i pokušaji trovanja Gebreva, rekla je glasnogovornica tužitelja Siyka Mileva na informativnom sastanku u srijedu.

“Dosad prikupljeni dokazi, s velikim stupnjem vjerodostojnosti, upućuju na zaključak da je svrha akcija ruskih državljana bio zaustaviti opskrbu (streljivom) Gruzije i Ukrajine”, rekla je Mileva.

Mileva je rekla da tužitelji surađuju s kolegama u Češkoj kako bi uspostavili moguće veze između eksplozija u Bugarskoj i eksplozija 2014. u češkom skladištu, u kojem se također nalazilo streljivo u vlasništvu Gebreva.

Tužitelji su rekli da eksplozija u skladištu oružja u vlasništvu Gebrevljeve tvrtke EMCO 2011. godine, dvije eksplozije u državnoj tvrtki za oružje VMZ 2015. godine i četvrta u privatnoj tvornici oružja Arsenal 2020. godine, nisu imale očiglednih tehničkih uzroka.

Sve su eksplozije pokrenute daljinski i dogodile su se nakon izbijanja požara koje su počinitelji očito tempirali kako bi radnicima omogućili da izađu iz tog područja i izbjegnu žrtve, rekla je Mileva.

“U sve četiri eksplozije uništena je proizvodnja namijenjena izvozu u Gruziju i Ukrajinu”, rekla je.

Komentiraj