EPA/TOLGA BOZOGLU

Broj uhićenih novinara u 2016. u porastu, prednjači Turska

Broj uhićenih i privedenih novinara u 2016. je porastao, a to je posebice povezano sa stanjem u Turskoj gdje se trenutno u zatvorima nalazi više od 100 novinara i medijskih suradnika, izvješćuju u utorak Reporteri bez granica (RSF).

“Trenutno je u svijetu zatočeno 348 novinara, uključujući slobodne novinare i blogere, što predstavlja povećanje od šest posto u odnosu na 2015. Broj profesionalnih novinara koji se nalaze u zatvorima u Turskoj povećao se za čak 22 posto i učetverostručio se na nakon pokušaja puča u srpnju”, doznaje se iz godišnjeg izvješća RSF-a.

Broj zatvorenih žena novinarki ove se godine više nego učetverostručio i skočio je s pet novinarki u 2015. na 21, što “svjedoči ne samo o feminizaciji profesije već i o katastrofi koja se odvija u Turskoj gdje je od tog broja zatočena jedna trećina novinarki.

“Na vratima Europe, jedan istinski lov na vještice bacio je u zatvore desetke novinara i od Turske napravio najveći zatvor za novinarsku profesiju. U godinu dana Erdoganov režim je uništio svaki medijski pluralizam, na što je Europska unija odgovorila šutnjom”, stoji u priopćenju Christopha Delirea, glavnog tajnika RSF-a.

Osim Turske, Kina, Iran i Egipat su zemlje u kojima se nalaze više od dvije trećine svih zatočenih novinara.

Broj otetih novinara je u odnosu na 2015, pao, ali ta je godina bila iznimna po otmicama novinara. Broj novinara talaca ove godine iznosi 52, a radi se uglavnom o lokalnim novinarima, dok je prošle godine taj broj iznosio 61. Ove se godine svi oteti novinari nalaze na Bliskom istoku. U Siriji, Jemenu i Iraku Islamska država kao taoce drži 21 novinara.

Prema podacima Odbora za zaštitu novinara (CPJ), prvih pet zemalja s najvećim brojem zatvorenih novinara su Turska, Kina, Egipat, Eritreja i Etiopija. Ovo je prvi puta od 2008. da je iz prve “petorke” ispao Iran.

Komentiraj