Broj smrtnih slučajeva od tajfuna u Kini porastao na 44

Broj poginulih u udaru tajfuna Lekima u istočnoj Kini porastao je na 44, dok se 16 ljudi smatra nestalima, pokazuju službeni podaci objavljeni u ponedjeljak ujutro, kako je oluja nastavila djelovanje uz obalu.

Pokrajinski zavodi za hitne slučajeve i državni mediji objavili su da je u odnosu na nedjelju broj smrtnih slučajeva porastao za 12, što uključuje sedam osoba iz provincije Zhejiang i pet iz Shandonga.

Tajfun Lekima, deveti koji je ove godine pogodio Kinu, udario je o kinesko tlo u subotu ujutro u istočnoj pokrajini Zhejiang uz vjetrove jakosti 187 km/h, obilne su kiše izazvale smrtonosno klizanje terena, a došlo je i do kaosa u prometu i tisuća otkazanih letova i prekida željezničkih veza.

Do klizanja terena došlo je oko 130 kilometara sjeverno od obalnog grada Wenzhoua, u području koje je u tri sata zabilježilo 160 mm kiše po četvornom metru i gdje se urušila prirodna brana, pri čemu je zabilježena i većina ranijih smrtnih slučajeva.

Tajfun se počeo odmicati na sjever kroz provinciju Shandong i uz obalu, a zavod za hitne slučajeve te provincije objavio je da su evakuirali više od 180 tisuća ljudi, dodajući kako je ranije u provincijama Zhejiang i Jiangsu, kao i financijskom središtu Šangaju, evakuirano oko milijun ljudi.

Prema najnovijim procjenama ukupna šteta u Kini doseže vrijednost od 18 milijardi juana ili 2,55 milijardi dolara, što uključuje štetu na 364 tisuće hektara usjeva i na više od 36 tisuća domova.

Komentiraj