Broj novozaraženih u Austriji ponovno premašio 100 u 24 sata

Broj novozaraženih osoba koronavirusom u Austriji u subotu je ponovno premašio sto, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Ukupno je u posljednja 24 sata registrirano 115 novih slučajeva, što je drugi dan zaredom, i treći u ovom tjednu da je broj novozaraženih troznamenkast.

“Najveći porast broja zaraza je zabilježen u Beču (53), nakon čega slijedi Gornja Austrija s 35 te Štajerska s deset novih slučajeva”, priopćilo je ministarstvo.

U toj zemlji umrlo je 705 ljudi.

Austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober je najavio uvođenje tzv. semafor sustava koji bi građane, slično kao i kada je riječ o sustavu upozorenja od lavina, upozoravao na stupanj opasnosti od zaraze kako na saveznoj tako i na razini saveznih pokrajina.

Sustav bi na snagu trebao stupiti u rujnu kako bi Austriju pripremio na “veliki izazov” koji sa sobom donosi jesen i mogućnost tzv. drugog vala.

“Jedan jednostavni sustav podijeljen u četiri kategorije od crvenog, preko narančastog i žutog pa sve do zelenog, bi na temelju znanstvenih spoznaja automatizirano i prepoznatljivo upozoravao na opasnost”, rekao je Anschober.

Anschober je objasnio kako vlasti čine sve kako bi spriječile novu eksploziju broja zaraženih. U Gornjoj Austriji se broj novozaraženih povezuje s jednom crkvom u Linzu.

U Beču je novo izbijanje zaraza povezano s određenim četvrtima.

Prije nekoliko dana Austrija je uvela mjere za putovanja iz Srbije i BiH, objašnjavajući kako su neki zabilježeni slučajevi zaraze u Austriji direktno povezani s povratkom osoba iz tih dijelova Europe.

“Kod jednog dijela građana primjećujemo pad odgovornosti. Nadam se da će najnovija lokalna izbijanja probuditi svijest o opasnosti kod ovog dijela građana. Mi i dalje moramo biti vrlo oprezni jer je virus još uvijek među nama”, rekao je Anschober.

Ministarstvo unutarnjih poslova je najavilo kako policija ponovno pojačano kontrolira mjere protiv širenja zaraze u javnosti.

Komentiraj