epa

Britanski šef glavnog stožera upozorava na rusku prijetnju

Šef britanske vojske upozorio je u ponedjeljak Britaniju na prijetnju koju predstavlja Rusija, “najsloženiju i najrealniju” od kraja hladnog rata, te zatražio veća ulaganja.

Šef združenog glavnog stožera britanske vojske general Nick Carter izjavio je da Rusija razvija sve agresivniju oružanu strategiju te da je u Siriji pokazala sposobnost korištenja projektila dugog dometa visoke tehnologije.

Rusija predstavlja “najsloženiji i najrealniji sigurnosni izazov s kojim se suočavamo nakon hladnog rata”, izjavio je Carter u rijetkom govoru u javnosti tijekom kojeg je nadugačko iznosio detalje ruskih vojnih kapaciteta a kao podrška poslužila mu je video-snimka na ruskom.

“Moramo paziti da ne upadnemo u samodopadnost, usporedbe s 1914. su jake”, nastavio je on ispred Royal United Services Institute, britanskog centra specijalizirana za pitanja obrane i sigurnosti, sa sjedištem u Londonu.

“Naša se generacija navikla birati svoje ratove nakon hladnog rata. No, možda nećemo moći birati hoćemo li biti u sukobu s Rusijom”, dodao je on.

General Carter kazao je da su vojne vježbe koje je Rusija održala 2017. bili simulirani napadi na sjevernu Europu, od Kalinjingrada do Litve.

Komentiraj