Britanski ministar za Brexit smatra da je dogovor moguć do listopada

EPA/OLIVIER HOSLET

Britanski ministar za Brexit Dominic Raab rekao je u utorak u Bruxellesu kako je uvjeren da je dogovor o Brexitu moguć u listopadu, dok glavni pregovarač EU Michel Barnier poručuje da dogovor s Velikom Britanijom mora poštovati jedinstvenost tržišta EU.

Pregovarači o Brexitu EU-a i Britanije susreli su se u Bruxellesu suglasivši se da pojačaju pregovore prije nego što Britanija napusti Uniju sljedećeg ožujka.

“Ako imamo ambiciju, pragmatizam i energiju na obje strane, uvjeren sam da možemo postići dogovor do listopada”, rekao je Raab na zajedničkoj konferenciji za novinare s Barnierom.

“Još uvijek postoje razmimoilaženja o kojima smo imali iskreni razgovor”, dodao je Raab.

Također, Raab je rekao kako želi da se obje strane pokušaju dogovoriti na političkoj razini, što nije uspjelo u tehničkim razgovorima.

Razgovori bez presedana ulaze u posljednju fazu, rekao je Barnier. Pregovori u srpnju doveli su obje strane bliže sporazumu o suradnji u sigurnosnim pitanjima nakon Brexita, ali je dogovor o budućim ekonomskim odnosima još uvijek bio daleko, dodao je Barnier.

“Ovo partnerstvo mora poštovati jedinstveno tržište i temelje europskog projekta. Ako se to prihvati, moći ćemo uspješno zaključiti pregovore”, rekao je Barnier.

Barnier je kazao kako je sporazum s Britanijom bio potreban “ne puno kasnije” od ranog studenog te da EU nije tražila Brexit “bez dogovora”, iako se trebala pripremiti i za takav ishod.

Komentiraj