Britanski laburisti glasat će protiv konačnog dogovora o Brexitu

Britanska oporbena Laburistička stranka glasat će protiv bilo kakvog konačnog dogovora o Brexitu koji postigne premijerka Theresa May i ona će zbog toga morati otići s dužnosti prije Božića, rekla je jedna visoka laburistička zastupnica za Financial Times.

Emily Thornberry, laburistička ministrica vanjskih poslova u sjeni, kazala je za FT da se provediv dogovor o Brexitu “jednostavno neće dogoditi” pod Mayinim vodstvom.

Laburisti imaju šest zahtjeva za potporu konačnom dogovoru o Brexitu, no ona smatra kako ima malo izgleda da May ispuni ijedan od njih.

“Ne vidim da bi se mogli vratiti s dogovorom koji će ispuniti naših šest testova i ne vidim da bi se mogli vratiti s dogovorom koji će ujediniti Torijevce, za Boga miloga”, kazala je.

Thornberry je kazala da će biti potrebni novi izbori u roku od nekoliko mjeseci s obzirom na to da je vjerojatno da će premijerka biti poražena u ključnom glasanju o konačnom dogovoru o razdruživanju s EU-om.

“Oni nisu sposobni vladati… Ili ćemo imati opće izbore na jesen ili ćemo ih imati na proljeće”, kazala je.

Dodala je da ona želi nacionalne izbore radije nego novi referendum.

Ujedinjeno Kraljevstvo treba izići iz EU-a 29. ožujka, no još puno toga je nejasno.

Još nije postignut konačan dogovor o razdruživanju, a neki pobunjenici u Mayinoj Konzervativnoj stranci prijete da će glasati protiv dogovora, ako ga ona postigne.

Ako to učine, sudbina Mayine vlade i cijelog Brexita ovisit će o laburistima jer May neće imati dovoljno glasova u parlamentu.

Komentiraj