Brammertz traži službeno okončanje procesa bolesnom Goranu Hadžiću

Tomislav Krasnec/PIXSELL

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz zatražio je u četvrtak da se proglasi završenim suđenje bivšem političkom vođi hrvatskih Srba, Goranu Hadžiću koji boluje od tumora na mozgu, objavilo je tužiteljstvo.

Suđenje bivšem “predsjedniku” samoproglašene Republike Srpske Krajine prekinuto je na neodređeno vrijeme početkom travnja, jer su suci ocijenili da optuženi nije kadar sudjelovati u postupku.

Tužiteljstvo ocjenjuje da je nedavna odluka raspravnog vijeća da se proces prekine na neodređeno vrijeme jednaka okončanju suđenja.

“Kako ne postoji nikakva vjerojatnost da bi proces jednog dana završiti presudom, nema legitimne svrhe za taj prekid na neodređeno vrijeme”, navodi tužitekljstvo i smatra da “treba službeno proglasiti završetak suđenja”.

Goran Hadžić (57), u travnju 2015. iskoristio je mjeru privremenog oslobođenja i vratio se u Srbiju na liječenje. Od tada živi u Novom Sadu. Kada je uhićen u srpnju 2011. bio je posljednji od 161 optuženih koje je tražio ICTY, osnovan 1993.

Sud tereti Hadžića za upletenost u ubojstava stotina hrvatskih civila i deportacije više desetaka tisuća Hrvata i drugih nesrba.

General bosanskih Srba Ratko Mladić u četvrtak je zatražio da njegov proces pred ICTY-jem bude poništen. Nakon što je ICTY na 40 godina zatvora osudio Radovana Karadžića, njegova političkog alter ega, suci ICTY-ja prebačeni su na proces Mladiću, koji drži da to onemogućuje donošenje nepristrane odluke.

Komentiraj