BOŽINOVIĆ ‘Svako popuštanje rizik je koji mora biti kontroliran’

Ministar Davor Božinović za HRT je komentirao najavljeno popuštanje mjera u borbi protiv koronavirusa.

“Pretpostavljam da će svaki županijski stožer dati svoje viđenje. Ovo je mjera olakšanja komunikacije unutar županija, nakon što je bila mjera zabrane napuštanja prebivališta. Treba znati da su tri glavna faktora brzine širenje virusa: socijalna udaljenost, to je najvažnije, a potom osobna higijena, ali i mobilnost stanovništva. Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta jedna je od najvažnijih čimbenika za to što imamo danas još uvijek povoljnu epidemiološku situaciju”, naglasio je Božinović, dodavši da je povećanje kretanja ograničeno na 21 županiju te da se u svakom trenutku može donijeti mjera da se zatvori neka općina.

“To će biti situacija u kojoj ćemo na dnevnoj bazi donositi odluke kako bismo omogućili da život teče što normalnije, da se ne dogodi bum, eksponencijalni rast broja oboljelih, jer to nam je glavni cilj”, kazao je ministar, pojasnivši da je bilo bitno smanjiti pokretnost stanovništva zbog veće mogućnosti širenja virusa.

“E-propusnice ostaju za napuštanje područja županija, a ostaju i ako bi se eventualno zatvorio neki dio županije. Na dnevnoj bazi procjenjivat ćemo situaciju i donositi odluke”, rekao je Božinović.

“Sad je to interdisciplinarni pristup u izlaznoj strategiji koja mora biti osmišljena. Kad bi najednom sve otvorili to bi poništilo sve što smo dosad napravili. Moramo očuvati epidemiološku situaciju”, poručio je ministar, kazavši da je svako popuštanje “rizik koji mora biti kontroliran”.

Komentiraj