Božinović o odluci Ustavnog suda, ali i epidemiološkim mjerama u školama

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i šef Nacionalnog stožera komentirao je odluku Ustavnog suda o djelovanju Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te ukidanju obveze nošenja maski na nastavi u školama dviju županija.

“Naravno, dok Ustavni sud ne donese odluku, ne možete biti sigurni, ali važno je da je Ustavni sud potvrdio legitimitet Stožera”, kazao je Božinović u razgovoru za Dnevnik Nove TV koji je naglasio da su oduvijek govorili kako su svi potezi Vlade i Nacionalnog stožera u skladu s Ustavom.

Ministar ne misli da je zabrana rada nedjeljom bila politička odluka. Odgovorio je i na pitanje očekuje li tužbe.

“Ta odluka nije bila politička, ona je bila donesena na temelju epidemiološke struke. Struka je tako procijenila.

Ne bih komentirao tu odluku Ustavnog suda, mada je Ustavni sud kazao da je odluka bila legitimna, međutim da nije bila razmjerna, a tek ćemo vidjeti kako oni to obrazlažu. Siguran sam da je i javnost shvatila da je to bila odluka koja je bila posvećena zaštiti života i zdravlja ljudi.”

Božinović odgovorio na kritike oporbe

“Uvijek je pozicija opozicije da dovodi u pitanje i kritizira, ali cijeli svijet se suočio s nepoznatim virusom. Takve primjedbe nisu utemeljene, a ta je potvrda došla i kroz odluku Ustavnog suda. Oni će nastaviti kritizirati, ali na nama je da se nosimo s bolešću kako znamo”, napomenuo je.

Ponedjeljkom manje zaraženih zbog manjeg broja testiranja nedjeljom

“Nadamo se da idemo prema zadržavanju krivulje i da ona neće rasti prema gore, ali to će ovisiti o svima nama. Vidjeli smo da ni ljeto nije usporilo virus.

U ovom trenutku nemamo novih mjera. Otvorene su škole, praktički je sve otvoreno i svaki dan razmišljamo, analiziramo i predviđamo što dalje”, kazao je Božinović i komentirao činjenicu da su Istra i Međimurje ukinule obvezno nošenje maski u školama.

“To je sukladno uputama da lokalni stožeri donose odluke. One su u skladu s uputama. Lokalni stožeri mogu donositi takve odluke. Situacija je sada povoljna. Ukoliko bude padao broj zaraženih u ostalim županijama, i one će donijeti takve mjere”.

Kazao je kako se u ovom trenutku ne razmišlja o maskama na otvorenom.

Komentiraj