Božićni panettone: Omiljena tradicionalna slastica koja u blagdansko vrijeme krasi svaki stol

Autor:

Photo: Pixabay

Bliži se omiljeno doba godine, Božić. Osim blještavih ulica i živih kućica, Europa nudi niz kulinarskih delicija. Gdje god da se pođe, svuda je prilika za uživanje u tradicionalnim božićnim specijalitetima. Svaki kraj ima neke svoje recepte za božićni duh.

Jedan od njih svakako je panettone.

Panettone, slatki kruh s grožđicama

Panettone je talijanska vrsta slatkog kruha napravljenog od grožđica, limuna, pinjola i anisa. Originalno dolazi iz Milana, ali u njemu se uživa za Božić i Novu godinu diljem Europe. U trgovinama se može pronaći široka ponuda panettonea, jer je idealan poklon.

Panettone se dosta promijenio tijekom godina, većinom zbog popularnih trendova koji su poplavili tržište s brojnim božićnim kolačima.
Izvorni Panettone bio je dosta suh jer se umakao u kavu ili vino, ali ubrzo mu je popularnost porasla, a nastupili su i novi trendovi koji su ga natjerali da bude vlažniji.

Kruh s legendarnim pričama

Legenda kaže kako je panettone prvi puta spravljen u dvorcu Ludovica il Mora u Milanu, u 15. stoljeću. Na Badnju večer kuharu obitelji Sforza zagorila je slastica predviđena za kraljevsku gozbu. Kako bi spasio večeru, kolega i pomoćni kuhar Toni odlučio je upotrijebiti mali kruh od kiselog tijesta koji je spremio za Božić.

Obradio ga je dodajući brašno, jaja, grožđice, kandirano voće i šećer, održavajući tijesto laganim i prozračnim. Desert je dočekan s oduševljenjem te ga je obitelj Sforza odlučili nazvati “Pan di Toni”.

Nastavak priče o panettoneu ide kroz srednji vijek kada se Božić slavio s puno bogatijim kruhom nego onim koji se koristio svakodnevno. Pasta madre (divlji kvasac) prvi se puta spominje u receptu milanskog kuhara Giovannija Felice Luraschija iz 1853. dok je forma današnjeg panettonea nastala 20-ih godina prošlog stoljeća kada je Angelo Motta odlučio dodati maslac i staviti ga u papirnati kalup, kako se radi i danas.

Popularni recept

Sastojci :

150 ml toplog mlijeka
2 čajne žlice suhog kvasca
100 g šećera
3 umućena jaja
175 g rastopljenog maslaca
3 jušne žlice vina Marsala ili prošeka
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
500 g brašna (i još malo za radnu površinu)
½ čajne žličice soli
150 g grožđica
4 jušne žlice soka od naranče ili brandija
75 g kandirane korice naranče
ulje za maštenje kalupa
Za još bolji izgled:

1 umućeno jaje,
2 jušne žlice mljevenih badema
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Mlijeko i kvasac pomiješajte u maloj posudi.
Miješajte šećer i jaja u drugoj posudi dok ne posvijetle i ne dobijete kremastu smjesu. Umiješajte rastopljen maslac, vino i ekstrakt vanilije.
Brašno i sol stavite u zdjelu za miješanje.
Mlijeko s kvascem stavite također u posudu za miješanje, dodajte smjesu od jaja i šećera te miješajte električnim mikserom s nastavcima za dizano tijesto 10 minuta na najmanjoj brzini.
Pokrijte zdjelu čistom krpom i ostavite smjesu da se diže na toplom mjestu sve dok ne udvostruči veličinu. Za to će trebati oko 2 sata.
U međuvremenu namočite grožđice u soku od naranče ili brandiju.
Kalup za panettone dubine 18 cm namažite uljem. Na dno stavite papir za pečenje i dvostrukim slojem papira za pečenje obložite stjenke kalupa do 10 cm visine.
Tijesto iskrenite na pobrašnjenu radnu površinu, umiješajte grožđice i kandiranu narančinu koricu te lagano mijesite 3 do 4 minute. Tijesto će biti mekano i ljepljivo pa je potrebno da namastite ruke kako biste ga mogli mijesiti.
Tijesto oblikujte u loptu i stavite u pripremljeni kalup. Pokrijte čistom krpom i ostavite da se diže 45 minuta do 1 sat, ili dok opet ne udvostruči veličinu.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Premažite gornju stranu panettonea umućenim jajetom i pospite bademima.
Pecite oko 55 minuta, ili toliko dugo dok tijesto ne naraste dovoljno i ne poprimi zlatno žutu boju. Izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi. Pospite šećerom u prahu netom prije posluživanja.

 

Vrijeme pripremanja: više od 2 sata
Vrijeme pečenja: 30 minuta do 1 sat

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.