BOŠNJAKOVIĆ “Zakonom o stečajevima potrošača ubrzat ćemo stečajeve za građane blokirane dulje od tri godine kojima dug ne prelazi 20.000 kuna”

HINA/ Tomislav PAVLEK

Cilj izmjena Zakona o stečajevima potrošača je pojednostaviti i ubrzati stečajeve za građane blokirane dulje od tri godine kojima dug ne prelazi 20.000 kuna, istaknuo je u utorak u Hrvatskom saboru ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, predstavljajući treću mjeru za pomoć blokiranima.

Zakon stupa na snagu 1.siječnja 2019. i očekujemo da će njime biti obuhvaćeno 120 tisuća građana, rekao je Bošnjaković.

FINA bi po službenoj dužnosti inicirala pokretanje stečajnog postupka s kojim bi se građanin trebao suglasiti, a postupak bi se vodio na dva načina: ako građanin ima imovinu manju od 10 tisuća kuna postupak bi se samo otvorio i zatvorio, a ukoliko ima imovinu veću od 10 tisuća kuna imenovao bi se povjerenik koji će unovčiti imovinu i namiriti vjerovnike, pojasnio je Bošnjaković proceduru.

“Idete na stečajeve, a imate dva čovjeka koji će ih provoditi. To je apsurd”, ustvrdio je Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku).

Ministar pravosuđa odgovorio je da će povjerenici moći biti i odvjetnici, porezni savjetnici, stečajni upravitelji i da će se tako riješiti problem njihova nedostatnog broja.

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) nije uvjeren da će izmjene Zakona o stečaju potrošača puno toga riješiti.

“Problem troškova višestruko većih od glavnice se uopće ne rješava, kao ni zaštita jedinog doma, problem preprodaje dugova, obavještavanja o pokretanju ovrhe, pitanje retroaktivnosti, kolaterala, zastare duga i drugo”, rekao je.

Tomislav Panenić (Most) smatra da je namjera zakona dobra, ali da nedostaje poruka građanima da će se sve provesti “pravedno i fer” te da u slučaju konzumiranja zakona neće nastradati.

Ovo nije idealno rješenje, no svaki napor da se pomogne građanima je dobrodošao, rekla je Anka Mrak Taritaš (Glas) i najavila podršku zakonu.

Cilj je rasterećenje sustava od bezrazložnih i dugotrajnih ovrha, naglasila je Marija Jelkovac (HDZ) uvjerena da će se zakonom spriječiti produbljivanje dužničke krize.

Sabor s radom nastavlja u srijedu.

Komentiraj