HINA/ Damir SENČAR

‘Bosančić je priznao dizanje desnice, ali kaže da ništa loše nije mislio’

Dugopoljski HDZ-ovac Anđelko Bosančić, koji je uhićen tijekom komemoracije na Bleiburškom polju, i četvrtak je proveo u pritvoru kod Kleganfurta. Austrijske pravosudne vlasti dodijelile su mu odvjetnika po službenoj dužnosti, Thomasa Romaucha.

Odvjetnik Romauch potvrdio je za Slobodnu Dalmaciju da policija i tužiteljstvo terete bivšeg čelnika Općinskog vijeća Dugopolja zbog dizanja desnice u zrak.

“U prvom je ispitivanju Anđelko Bosančić kazao kako nije koristio Hitlerov pozdrav, nego samo glasnije pjevao. Na to su mu, prema zapisniku koji sam dobio, predočili iskaz policijskog inspektora Ferstera koji je nazočio komemoraciji i bio u neposrednoj Bosančićevoj blizini te sve registrirao. Nakon toga Bosančić je priznao dizanje desne ruke, ali se branio da ništa loše nije mislio”, rekao je Romauch i dodao kako je Bosančić naveš da je član Hrvatske demokratske zajednice, da je demokrat, lokalni dužnosnik i da je u Bleiburg stigao kao predstavnik svoje općine, koja mu je i platila put.

Bosančić je na kraju kazao kako mu je jako žao zbog svega. “Sud u roku od 14 dana mora odlučiti ostaje li Anđelko Bosančić u pritvoru. Nakon toga tek će uslijediti suđenje”, rekao je odvjetnik dodajući kako mu je cilj da slučaj ne ode pred savezno pravosuđe, gdje je ova vrsta kaznenog djela u razini ubojstva ili oružane pljačke.

Poznato je da se u Austriji kazne za veličanje nacističkog režima kreću do 10 godina zatvora.

Komentiraj