Bonanza je bila prva serija u boji, imala je čak 431 epizodu

Bonanza je američka vestern televizijska serija koja se od 12. rujna 1959. do 16. siječnja 1973. godine emitirala na programu američke mreže NBC, poznata kao jedna od najpopularnijih i druga najdugovječnija serija tog žanra (14 sezona i 431 epizoda), odnosno kao prva dramska serija koja je u potpunosti snimana i emitirana u boji.

Radnja serije se događa oko 1860-ih u Nevadi, odnosno okolici grada Virginia City i obali jezera Tahoe gdje je bio “Ponderosa”, veliki ranč u vlasništvu obitelji Cartwright. Protagonisti su bili njeni članovi na čelu sa patrijarhom i trostrukim udovcem Benom Cartwrightom i njegova tri sina – najstariji, “civilizirani” arhitekt Adam, krupni Eric “Hoss” i najmlađi i temperamentni Joseph “Little Joe”. Osim njih je stalni član domaćinstva bio i kineski sluga Hop Song.

S obzirom na svoju dugovječnost, odnosno izuzetno veliki broj epizoda, kreatori serije su sebi mogli dozvoliti raznovrsnost u njihovom stilu i tonu – od mrtvački ozbiljne drame do komedije, ali su koristili priliku da na alegorijski način komentiraju neke od tada aktualnih društvenih pitanja u SAD kao što su rasizam i rat u Vijetnamu.

Komentiraj