BOJAN GLAVAŠEVIĆ: ‘Kolakušić i Sinčić su dvorske lude EP-a, a Željani Zovko tamo uopće nije mjesto’

Autor:

ARHIVA BOJANA GLAVAŠEVIĆA

KANDIDAT NA LISTI SDPa ZA EUROPSKI PARLAMENT Bojan Glavašević kampanju provodi na biciklu, vozeći više od 1500 kilometara od Bruxellesa do Zagreba, a s puta je dao i intervju za Nacional

Bojan Glavašević, šesti na listi SDP-a za Europski parlament, osmislio je najzanimljiviju predizbornu kampanju za Europski parlament u Hrvatskoj: provodi je vozeći bicikl više od 1500 kilometara od Bruxellesa do Zagreba. S tog puta, negdje iz Njemačke, dao je intervju Nacionalu u kojem je iznio dojmove s bicikliranja, objasnio politička stajališta i planove s kojima kani nastupiti u EP-u, ali i iznio oštru kritiku nekih od sadašnjih dvanaestero hrvatskih zastupnika u parlamentu Europske unije, u kojem se kreira veliki dio zakona koji utječu i na hrvatsku svakodnevicu.

Bojan Glavašević rođen je u 1984. u Vukovaru. S majkom i bakom je 1991. došao u Zagreb, kamo su se sklonili pred ratnim razaranjima. U Vukovaru je ostao njegov otac Siniša, čestiti novinar Radija Vukovar kojega su nakon okupacije grada ubili na Ovčari. Bojan je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu diplomirao lingvistiku i sociologiju, a 2009. zaposlio se kao znanstveni novak na Odsjeku za lingvistiku. U politiku je ušao 2012. Bio je pročelnik ureda i pomoćnik ministra branitelja Predraga Matića Freda. Dvije godine kasnije jedna njegova ni po čemu sporna izjava bila je iskorištena kao povod za podizanje prosvjedničkog šatora ratnih veterana pred zgradom Ministarstva branitelja, kada su prosvjednici, kolokvijalno prozvani „šatorašima“, uz potporu HDZ-a optuživali vukovarskoga ratnog heroja Freda Matića i Bojana Glavaševića, ratnu žrtvu, za „jugoslavenstvo“, zahtijevajući njihovu smjenu. Nije sve ostalo samo na glupim i grotesknim optužbama: obitelji njih dvojice štitila je čak i policija. Glavaševića to nije obeshrabrilo: na listi SDP-a izabran je 2016. za saborskog zastupnika, a uspjeh je ponovio i na pretprošlim parlamentarnim izborima 2020; na posljednjim, 17. travnja, malo mu je nedostajalo da bude preferencijalno izabran u drugoj izbornoj jedinici na listi koalicije Rijeke pravde.

NACIONAL: Kako ste došli na zamisao da kampanju provedete vozeći bicikl iz Bruxellesa u Zagreb?

Prije nekoliko mjeseci u razgovoru s prijateljima i suradnicima iskristalizirala se ta ideja, koja mi se odmah svidjela. Htio sam napraviti nešto drugačije jer su sve političke kampanje u Hrvatskoj slične i prilično su šablonizirane, a cilj mi je biti drugačiji i čini mi se da nam to, barem zasad, uspijeva. Biciklom se vozim iz Bruxellesa za Zagreb, a ne obratno, jer smatram kako je važno da zastupnik u Europskom parlamentu radi, prije svega, u Hrvatskoj. Želim promijeniti percepciju da zastupnik, kad ode u EP, radi samo u Bruxellesu..

NACIONAL: Opišite detalje puta: koliko je dug, koje su glavne postaje, gdje spavate?

Put je dug 1573 kilometra, a rutu između gradova kroz koje prolazimo biram uz pomoć Googlea. Fasciniralo me je da u Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj postoje biciklističke staze gdje god krenete i puno ljudi vozi duge relacije na biciklima. Prvoga dana odradio sam oko 100 kilometara vozeći od Bruxellesa do Liegea i najsnažniji dojam na mene su ostavila flandrijska sela koja su savršeno uređena, toliko da sam osjetio sram s obzirom na to kako izgledaju manja mjesta i sela u Hrvatskoj. Smještaj pronalazimo putem Airbnbija ili Bookinga i noćenje u prosjeku stoji 50-ak eura po osobi…

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
TEREZA

prije 4 tjedna

Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu što sam naišao na gospodina Harry Bryan, izvršnog direktora SMART LOAN FUNDS, imaju sjedište u Americi, a također djeluju u svim europskim zemljama. Dobio sam savjet kolege i savjetovat ću svima koji trebaju zajam da koriste njihove usluge kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte ([email protected]} WHATSAPP: {+385915134516} Brzo kontaktirajte danas i dobijte svoj zajam od njih na stopu od 3 %. Obećajte da ćete reći ljudima i podijeliti njegov dobar rad nakon što dobijete zajam.