‘Boja novca’: Drama o ostarjelom igraču biljara donijela Paulu Newmanu Oscara

Američki filmski glumac, režiser, profesionalni automobilist i filantrop Paul Newman rođen je 26. siječnja 1925. godine.

U svom 83-godišnjem životu osvojio je brojne nagrade, a dobitnik je i Oscara za najboljeg glumca za 1986. godinu i to za film ‘Boja novca’. Filmska je to drama o ostarjelom igraču biljara koji u nadobudnom i prepotentnom mladiću vidi sebe iz mladih dana te ga odluči podučiti trikovima profesije.

Naime, nakon što se odavno pozdravio s biljarskim natjecanjima, Eddie Felson (Paul Newman) posvetio se povučenom životu i uživanju u zarađenom novcu. Jednog će dana u lokalnom baru biljar zaigrati mladi Vincent (Tom Cruise), a svojim će napuhanim ponašanjem privući pažnju starog Eddieja. On u Vincentu prepoznaje sebe iz mladih dana, naivnog i neiskusnog igrača s velikim potencijalom. Koristeći lijepu djevojku Carmen (Mary Elizabeth Mastrantonio) u koju je Vincent ludo zaljubljen, Eddie ih uspijeva nagovoriti da krenu na turneju po igraonicama gdje će moći zaraditi velike novce, kombinirajući Vincentovo umijeće i Eddiejevo iskustvo. Iako obilježena brojnim svađama i nerazumijevanjem, suradnja će ipak početi donositi rezultate. Ponukan Vincentovim uspjehom, Eddie će se i sam ponovo okušati za biljarskim stolom, no to će samo probuditi neke duhove iz njegove prošlosti.

Paul Newman preminuo je 26. rujna 2008. godine.

Komentiraj