Znanost
Decoration icon

carl sagan

Blijeda plava točka Carla Sagana

Autor:

ilustracija mm

Dana 9. studnoeg 1934. rođen je Carl Sagan, astronom i egzobiolog, pisac znanstveno-popularnih knjiga. Njegove studije bile su dalekosežne. Istraživao je atmosferu Venere, sezonske promjene na Marsu, površinske uvjete na planetima i stvorio popularno zanimanje za svemir svojom televizijskom serijom “Kosmos”. Sagan je bio vodeća osoba u potrazi za izvanzemaljskom inteligencijom. Pozvao je naučnu zajednicu da velikim radioteleskopima sluša signale inteligentnih izvanzemaljskih oblika života. Igrao je i istaknutu ulogu u američkom svemirskom programu, svojim sudjelovanjem u svemirskim letjelicama Mariner, Viking i Voyager.

Blijeda plava točka (Pale Blue Dot), fotografija je planeta Zemlje snimljena 1990. s letjelice Voyager 1 na tada rekordnoj udaljenosti od oko 6 milijardi kilometara od Zemlje. Carl Sagan je u svojoj istoimenoj knjizi napisao: “Naš je planet usamljena točkica u velikom svemirskom mraku koji je okružuje. U našem mraku, u svom tom neizmjernom prostranstvu, nema nikakve naznake da će odnekuda doći pomoć koja bi nas spasila od nas samih.

Zemlja je jedini svijet za kojeg se do sada zna da na njemu postoji život. Nema drugog mjesta gdje bi, barem u bliskoj budućnosti, naša vrsta mogla odseliti. Posjetiti ga, da. Naseliti ga, još ne. Sviđalo se to nama ili ne, za sada je Zemlja naše mjesto boravka. Kaže se da je astronomija iskustvo koje uči skromnosti i izgrađuje karakter. Vjerojatno ne postoji bolji dokaz lakoumnosti ljudske taštine od te udaljene slike našeg malenog svijeta. Za mene ona naglašava našu odgovornost da budemo obzirniji i dobrohotniji jedni prema drugima i da čuvamo i poštujemo blijedoplavu točku, jedini dom za koji znamo.”

OZNAKE: carl sagan

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.