BLAGO IZ MOTOVUNSKE ŠUME: Tko jednom okusi kuhinju Zigante, ostane začaran

Čuveni istarski restoran Zigante ima posebnu ulogu u promociji tartufa jer pokazuje da je cijeli meni vrhunskog restorana moguće popuniti jednom namirnicom kao što je tartuf, od kojeg se radi čak i sladoled

U samom srcu Istre, u dolini rijeke Mirne, podno Motovuna, prostire se Motovunska šuma, bogato šumsko područje koje skriva jedan od najskupocjenijih plodova zemlje – tartuf. Ovih dana u šumi je posebno živo jer je krenula sezona potrage za bijelim, kraljevskim tartufom koji je među najekskluzivnijim namirnicama na svijetu. Upravo je Motovunska šuma, odnosno maleno mjesto Livade, od 1999. neslužbeno i svjetski centar tartufa. Te 1999. Giancarlo Zigante je u Motovunskoj šumi, nedaleko od Livada, u pratnji svoje kujice Diane, pronašao najveći bijeli tartuf, primjerak čuvene sorte Tuber magnatum Pico, težak 1,31 kg, koji je kao najveći na svijetu ušao u „Guinnessovu knjigu rekorda“. Taj je događaj Livade nadaleko proslavio kao svjetski centar te iznimno cijenjene podzemne gljive, a obitelj Zigante je postala poznata širom svijeta po tartufima i svemu što je povezano s tom namirnicom.

Danas obiteljski posao vodi Adriano Zigante, direktor tvrtke Zigante koja se, osim proizvodnje proizvoda povezanih s tartufima, bavi i proizvodnjom vina, maslinova ulja, a posebno mjesto zauzima i restoran koji je uvršten u Michelinov vodič kao jedan od najboljih hrvatskih restorana. Adriano Zigante kaže da se zapravo prava prekretnica za obitelj Zigante dogodila tog 2. studenoga 1999. godine.

“Ogroman tartuf nazvan Millenium upisan je u ‘Guinnessovu knjigu rekorda’ kao najveći do tada pronađeni bijeli tartuf na svijetu i zauvijek je cijelu obitelj Zigante usmjerio unaprjeđenju statusa istarskih tartufa. Pronalazak Milleniuma označio je početak otkrivanja istarskih tartufa gurmanskom svijetu, jer pokazalo se da Istra nije samo bogato nalazište tartufa, već i dom jednog od najvećih bijelih tartufa ikad ubranih”, objasnio je Adriano Zigante, uz napomenu da restoran Zigante danas ima posebnu ulogu u promociji tartufa jer pokazuje kako je moguće cijeli meni jednog vrhunskog restorana popuniti s jednom namirnicom kao što je tartuf.

FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Michelinov vodič uvrstio je restoran Zigante na popis najboljih hrvatskih restorana, a stručno osoblje goste educira o tartufima, Istri, podneblju, klimi i vinima. FOTO: Promo“Restoran Zigante zamislili smo kao mjesto na kojem se promovira tartuf te smo sve pokušali zaokružiti kroz jednu priču. Naš restoran Zigante je poseban i jedinstven sa svojim menijem koji se bazira na tartufima, od predjela do deserta i to ne samo u Hrvatskoj, već i u svjetskim razmjerima. Naime, našim gostima pokušavamo ispričati priču o povijesti tartufa kroz jedan pravi gastronomski doživljaj i pokazati kako tartuf odlično ide na slana, ali i na slatka jela. Od odlaska u lov na tartufe s tartufarem i njegovim psima, do edukacije o Istri, Livadama i podneblju gdje se nalazimo. Naravno naše osoblje gostima će objasniti svako jelo koje stigne pred njih te im ispričati priču o svakom vinu”, rekao je Adriano Zigante te otkrio da postoje tri menija u restoranu. Jedan je baziran na crnom tartufu, jedan na bijelom, a treći je kombinacija jela s crnim i jela s bijelim tartufima, s obzirom na to da zbog velike razlike između tih vrsta tartufa, ne postoji jelo u kojem se one kombiniraju.

“Upravo sada u tijeku je sezona lova na bijeli tartuf za koju se nadam da će biti uspješna, te vjerujemo kako će naši gosti i kupci i ove godine moći uživati u izvanrednom istarskom tartufu”, kaže Adriano Zigante te dodaje da je sezona kada su turisti u pitanju bila iznimno dobra, pogotovo jer početak u travnju i svibnju nije puno obećavao. Međutim, ostatak sezone sve je to nadoknadio, a tako se nastavilo i u rujnu koji je nadmašio sva očekivanja. Jedini minus je što zbog epidemiološke situacije drugu godinu zaredom neće biti organizirani Dani tartufa, manifestacija koja dodatno promovira restoran Livade, ali i cijelu Istru.

“Dani tartufa za nas su jako važan događaj i žao nam je što se neće održati već drugu godinu u nizu, ali zbog epidemiološke situacije to jednostavno nije moguće. Kako želimo i ove godine održati tradiciju Zigante dana Tartufa, u našem restoranu Zigante pripremili smo prikladan meni baziran na tartufima, dok je u našoj trgovini u Livadama moguće kupiti svježe bijele i crne tartufe, kao i proizvode od tartufa. Osim toga vikendom organiziramo i pokazni lov na tartufe po promotivnoj cijeni. No, ne odustajemo i nadamo se da ćemo Dane tartufa organizirati iduće godine i da će to ponovno biti manifestacija zbog koje će turisti iz cijeloga svijeta doći u Livade”, zaključio je Adriano Zigante.

Komentiraj