Bježeći od mobilizacije Rusi jahtama probali naći spas u Južnoj Koreji, ali većini odbijen ulazak

Više od 20 Rusa isplovilo je jahtama iz luka sjevernog Tihog oceana u Južnu Koreju u očajničkom pokušaju da izbjegnu vojni poziv za borbu u Ukrajini, ali većini je odbijen ulazak, doznaje Sky news.

Otkako je predsjednik Vladimir Putin naredio djelomičnu mobilizaciju 21. rujna, došlo je do egzodusa muškaraca u dobi za služenje vojnog roka iz Rusije, a većina je pobjegla cestom, željeznicom i zrakom u Europu i susjedne zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, poput Gruzije, Azerbajdžana i Kazahstana.

Južnokorejska televizijska kuća KBS izvijestila je u utorak da je najmanje 21 Rus stigao jahtama u luke na jugu zemlje, ali je samo dvojici odobren ulazak, dok je ostalima odbijeno jer vlasti smatraju njihovu svrhu dolaska “dvosmislenom”.

Jahta s pet ruskih muškaraca isplovila je u utorak s južnokorejskog otoka Ulleunga, a tamo je stigla 30. rujna nakon što je isplovila iz istočnog ruskog grada Vladivostoka, rekao je dužnosnik obalne straže novinskoj agenciji Reuters.

Jahta se “skrivala od lošeg vremena”, rekao je dužnosnik, a ljudi na njoj primili su hranu i drugu pomoć.

Odbio je precizirati zašto im nije odobren ulazak, uputivši upite u vezi s imigracijom ministarstvu pravosuđa.

KBS je izvijestio da su tri jahte pristale u jugoistočnom lučkom gradu Pohang tijekom proteklih nekoliko dana, uglavnom prevozeći ruske muškarce između 20 i 30 godina.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner