Bjelorusija otvara kazneni postupak protiv oporbenog vijeća

 

Bjeloruske vlasti u četvrtak su najavile otvaranje kaznenog postupka zbog potkapanja nacionalne sigurnosti protiv oporbenog “vijeća za koordinaciju” osnovanog radi promicanja tranzicije vlasti nakon spornih predsjedničkih izbora 9. kolovoza.

“Svrha osnivanja i aktivnosti takvog vijeća je preuzimanje vlasti i udarac nacionalnoj sigurnosti Bjelorusije”, izjavio je putem videa objavljenog na društvenoj mrežama Telegram glavni državni odvjetnik Aleksandar Konjuk.

Najavio je otvaranje istrage zbog “poziva na akcije potkapanja nacionalne sigurnosti” za što kazne iznose između tri i pet godina zatvora.

Oporbeno “vijeće za kooordinaciju” se prvi puta sastalo u srijedu i pozvalo na organiziranje novih predsjedničkih izbora sukladno međunarodnim normama i na hitno pokretanje pregovora s vlastima.

U vijeću sudjeluju dobitnica Nobelove nagrade za književnost Svetlana Aleksijevič i direktor VIasne, glavne bjeloruske organizacije za ljudska prava Ales Bialiatski.

Predsjednik Aleksandar Lukašenko je osnivanje “vijeća” nazvao “pokušajem oporbe da se domogne vlasti”. Zaprijetio je da će “ohladiti neke usijane glave”.

Komentiraj