Bivši slovački premijer optužen za rasizam

Bivši slovački premijer Robert Fico, čelnik najveće stranke u zemlji, optužen je za rasizam zbog podrške krajnje desnom bivšem zastupniku koji je izgubio mjesto u parlamentu zbog rasističkih izjava, objavila je policija u četvrtak.

Vrhovni sud je u rujnu presudio da je Milan Mazurek iz krajnje desne stranke Narodne stranke – Naša Slovačka (LSNS) počinio zločin u svojim izjavama o romskoj manjini. Izrečena mu je novčana kazna te je zbog presude zakonski morao napustiti mjesto zastupnika.

Fico je objavio videoporuku podrške Mazureku koji je ranije rekao da „antisocijalni cigani nisu nikad učinili ništa za državu i nikad neće“, a romsku djecu je usporedio sa „životinjama u zoološkom vrtu“.

Ficu prijeti kazna od jedne do pet godina ako bude proglašen krivim za odobravanje zločina, klevetu nacije, rase i vjere, kao i za poticanje nacionalne, rasne i etničke mržnje, priopćila je policija.

„Milan Mazurek je samo rekao ono što cijela nacija misli, a ako osudite nekoga zbog istine, učinit ćete ga nacionalnim herojem“, rekao je Fico u svojoj poruci, objavljenoj na Facebook stranici u rujnu.

Krajnje desni LSNS smatra se mogućim koalicijskim partnerom Ficove stranke Smer nakon parlamentarnih izbora 29. veljače jer je LSNS nedavno podržao niz Smerovih mjera u parlamentu. Premijer Peter Pellegrini iz Smera je odbacio mogućnost takve koalicije.

Smer („smjer“ na slovačkom) je socijaldemokratska, socijalno konzervativna stranka, koja gubi podršku otkad je 2018. ubijen novinar koji je istraživao povezanost između organiziranog kriminala i vlasti. No stranka je i dalje najpopularnija u Slovačkoj.

Fico je dao ostavku nakon masovnih prosvjeda oko ubojstva, no njegova koalicija od tri stranke ostala je na vlasti, a njega je zamijenio saveznik Pellegrini.

Prema podacima ministarstva rada i Ujedinjenih naroda, u Slovačkoj, koja broji 5,4 milijuna stanovnika, 2013. je bilo oko 400 tisuća Roma.

Komentiraj