Evakuacija istočnog Alepa, kojeg su do jučer držali pobunjenici, trebala je krenuti jutros, no čini se da bi mogla biti odgođena do sutra, javlja Reuters, a prenosi CNN.

Iako još uvijek nije poznato zbog čega se evakuacija odgađa, pobunjenici za zastoj optužuju šijitske milicije odane Basharu al-Asadu.

14:40 Državni mediji u Iranu i Siriji slave pad Alepa kao “oslobođenje” i “pobjedu nad teroristima”, a opozicijski mediji u Siriji uspoređuju pad Alepa sa masakrom u Srebrenici.

14:30 Nad istočnim Alepom diže gust dim, a mnoge zgrade su u plamenu, javlja BBC.

14:00 Šef sirijske civilne obrane, tzv. “Bijelih kaciga”, napisao je na Twitteru kako je danas mnogo ljudi ubijeno u današnjem višesatnom bombardiranju dijelova Alepa.

13:15 Izvori UN-a rekli su da Iran, jedan od glavnih pristaša sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u borbi za Alep, želi istodobnu evakuaciju ranjenih iz sela Foue i Kefraje koja su pod opsadom pobunjenika. S druge strane, pobunjeničke skupine navode da je to samo izlika kako bi se odgodila evakuacija. Oporbena televizijska postaja je izvijestila da će odgoda vjerojatno trajati do četvrtka.

12:30 BBC javlja da osim zračnih udara i minobacačke vatre, po pobunjenicima u Alepu pucaju i tenkovi sirijske vojske.

12:15  Turski predsjednik Erdogan je najavio da će o prekidu vatre u Alepu razgovarati s ruskim predsjednikom Putinom, javlja France Presse.

11:50 U današnjim borbama u Alepu ozlijeđeno je 40 ljudi, javlja BBC pozivajući se na lokalne izvore u spasilačkim službama.

11:40 Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) potvrdio je informacije o žestokim borbama u Alepu. “Jutros su snage režima ispalile najmanje 14 granata na područja koja još drže pobunjenici”, rekao je Rami Abdel Rahman, ravnatelj SOHR-a. “Sukobi su vrlo nasilni, a granatiranje je intenzivno.. čini se da je prekid vatre definitivno gotov”, dodao je. Prema dostupnim informacijama, sirijska vojska puca iz minobacača i tenkova.

11:00 Sirijske provladine snage pokušavaju sabotirati prekid vatre u Alepu, javljaju turski izvori.

10:45 Autobusi koji su bili predviđeni za evakuaciju ranjenika i njihovih obitelji vraćeni su u hangare, javlja Associated Press.

10:15 Prekid vatre u Alepu nije drugo trajao. Stižu izvješća o granatiranju nekoliko gradskih četvrti u kojima se još uvijek nalaze pobunjenici, javlja CNN.

9:10 Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) i mjesni izvori izvijestili su da je evakuacija trebala početi u srijedu u 4 sata po srednjoeuropskom vremenu. Tri sata poslije, dvadesetak zelenih autobusa koji su čekali u četvrti Salahedin podijeljenoj na režimski i pobunjenički dio, još se nisu pomaknuli s mjesta, a vozači autobusa spavali su u svojim vozilima i nijedan civil ni pobunjenik nije se mogao vidjeti u blizini.

8:20 Dogovor pod rusko-turskim pokroviteljstvom obznanjen u utorak navečer predviđa izvlačenje civila i pobunjenika koji još drže preostale položaje.

7:30 Autobusi koji su došli po prvu skupinu osoba koje treba evakuirati, a radi se o oko 150 ranjenika i članova njihovih obitelji, još uvijek čekaju na ukrcaj za koji se ne zna kad će početi, javlja CNN.

Podsjetimo, jučer su SAD pozvale da se međunarodnim promatračima omogući pristup Alepu kako bi nadgledali evakuaciju civila dok iz tog grada stižu izvještaji o pogubljenjima koje izvršavaju snage sirijske vlade.

Također, Rusija, glavna saveznica sirijskog predsjednika Bashara al-Asada, jučer je kasno popodne potvrdila prestanak vojnog djelovanja u istočnom Alepu poručivši da su sirijske snage preuzele kontrolu nad cijelim područjem Alepa. Na snazi je prekid vatre u čijem su dogovaranju sudjelovale Rusija i Turska.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u srijedu da je ukupno 6000 civila napustilo Alep u posljednja 24 sata. U istom jerazdoblju 366 pobunjenika položilo oružje i otišlo iz grada.

Komentiraj