Gastro&Wine
Decoration icon

Istra

Bijeli tartuf kralj je jeseni i najjači brend Istre koji je ucrtava na svjetsku gastronomsku kartu

Autor:

20.09.2023., Vrh - Karic tartufi


Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Idilična imanja poput Tartufa Karlić, Vina Tomaz i tvrtke Zigante definiraju enogastronomsku sliku Istre, koja svoj vrhunac doživljava od kraja rujna sve do kasnog prosinca kada počinje lov na rijetki bijeli tartuf, gastronomsko blago koje privlači goste i izvan sezone

U čarobnom pejzažu Istre ovih dana enogastronomska rapsodija ulazi u novu etapu, koja započinje lovom na bijeli tartuf. Zato smo krenuli putovima istarskih tartufara i vinara koji oblikuju identitet tog područja.

“Gastronomija je u Istri kompletan doživljaj, uz nezaobilazne istarske tartufe, vino, ekstra djevičansko maslinovo ulje i ovčji sir. Ipak, kada je u pitanju gastronomija, bijeli tartuf je najjači brand koji ova županija ima “, kazao nam je pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i lovno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan.

Vrhunski objekti poput Tartufa Karlić, Vina Tomaz te tvrtke Zigante definiraju enogastronomsku sliku Istre, zbog čega smo se uputili u samo srce županije.

Istarski župan Boris Miletić i pročelnik za poljoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan s Radmilom i Ivanom Karlić koje na svom imanju nude tartufe. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

 

Naša priča započinje na idiličnom imanju obitelji Karlić iz Paladina, s čijeg posjeda obgrljenog šumom, nedaleko od Buzeta, puca pogled na istarski krajolik. Tradicija ove obitelji vraća nas u davnu 1966. kada je Ivan Rašpolić, jedan od prvih tartufara u Istri, svoju strast prema podzemnim gljivama prenio na cijelu obitelj, posebno na kćer Radmilu Karlić koja je obiteljski hobi pretvorila u uspješan biznis. Danas se Karlići, osim lovom na tartufe, bave i obradom te plasmanom svježih tartufa kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

“Tartuf raste u prirodnom staništu stotinjak metara od naše kuće”, otkriva Radmila Karlić dok prolazimo imanjem koje objedinjuje njihov dom, kušaonu, sjedište tvrtke, ali i Muzej tartufa iza kojeg stoji predan rad njezinog sina Ivana Karlića. Vrijeme lova na bijeli tartuf upravo je počelo.

“Dok crni tartuf možemo pronaći kroz cijelu godinu, bijeli tartuf pronalazimo od rujna pa sve do kasnog prosinca, a koliko je rijedak govori i činjenica da se bijeli tartuf (Tuber magnatum Pico) takve kvalitete može pronaći tek u Italiji ili Istri”, kazala je Karlić.

 

U lov kreću sa svojih 12 pasa tragača koje sami školuju, a iznimno iskustvo lova na tartufe nude i gostima. „Svoju emociju prema tartufima željela sam podijeliti s drugima. Krenula sam sa stotinjak gostiju prvih dviju godina da bismo danas imali prekrasnu priču koju vodi moja kći Ivana te po dvije do tri ture dnevno kojima goste upoznajemo s tartufarstvom”, govori naša sugovornica dok se kušaonom šire božanstveni mirisi.

Njihovi gosti i danas će degustirati tri vrste sira s tartufima, četiri vrste kobasica, ali i novi proizvod – pancetozu, koja objedinjuje pancetu i crni tartuf u sočnoj sinergiji dviju specifičnih namirnica. Neizostavna je i fritaja s bijelim tartufima, dok je prava poslastica servirana u obliku toplih fritula stopljenih s čokoladnim delicijama Truffella blanc i Truffella noir.

Nastavljajući putovanje kroz srce Istre, dolazimo do nagrađivane obiteljske vinarije Tomaz iz koje se pruža pogled na pitoreskni Motovun. Tamo nas dočekuje Klaudio Tomaz čija se obitelj, govori nam, od pamtivijeka bavi uzgojem grožđa i proizvodnjom vina, točnije, od 1918. godine kada je djed Petar Tomaz preuzeo od svojih predaka vinograde i počeo proizvoditi vino, istina, tada još za kućne potrebe obitelji.

Svježa Malvazija Avangarde idealan je izbor uz bijeli tartuf, dok je Teran Barbarossa, vino koje bi mnogi sljubili uz jela s crnim tartufom, ponos vinarije

On i supruga krenuli su s tek tri hektara starih vinograda koje su naslijedili, a danas je pred nama novootvorena vinarija s nekoliko desetaka hektara vinograda u kojima dominiraju autohtone sorte poput malvazije istarske, terana, merlota i muškata. Ljubav prema vinu prenijeli su i na sina Antonija, koji je jedan od glavnih razloga što su odlučili izgraditi novu vinariju dok stara ostaje kao svojevrstan muzej.

“Kada govorimo o prednostima svojih vinograda, to su svakako mikroklimatski uvjeti na području Motovuna jer se tu spajaju mediteranska i kontinentalna klima. A naši vinogradi protežu se od 200 pa sve do 400 metara nadmorske visine”, kazao nam je Tomaz.

U ovom trenutku imaju pet sorti vina te proizvode 13 etiketa, a otvorenjem nove vinarije omogućit će posjetiteljima vođene degustacije uz dvoje stručnih somelijera treće razine.

“Moto ‘Vina van okvira’ možda najbolje objašnjava našu specifičnost. Svaku bačvu gledamo individualno ne bismo li dobili konačnu viziju kako će ispasti te je tako predstavljamo tržištu”, kazao nam je pomalo romantičarski Klaudio Tomaz.

 

Svježa Malvazija Avangarde, saznajemo, idealan je izbor uz bijeli tartuf i istovremeno najzastupljenije vino Vinarije Tomaz, dok je Teran Barbarossa, vino koje bi mnogi sljubili uz jela s crnim tartufom, ponos vinarije kao autentičan i autohton motovunski proizvod.

A kada su u pitanju istarsko vino i tartufi, ne možemo ne spomenuti obitelj Zigante koja je predvodnik razvoja sasvim osobitog kulinarskog sektora u Istri. Osim ugostiteljske djelatnosti, tvrtka Zigante bavi se proizvodnjom i prodajom slasnih delicija od tartufa te proizvodnjom vina i maslinova ulja, a sve zahvaljujući „kralju tartufa“ Giancarlu Ziganteu. Uzevši u obzir bogatstvo koje nudi središnja Istra, ne čude riječi istarskog župana Borisa Miletića koji je istaknuo da je Istrijana premalo da bi bili prosječni pa stoga teže vrhunskoj kvaliteti.

“Enogastronomija pruža sjajne mogućnosti za produljenje sezone i razvoj cjelogodišnjeg turizma. Bijeli tartuf, čije je sakupljanje upravo krenulo, a svoj puni sjaj imat će tijekom listopada, studenoga i prosinca, jedan je od motiva dolaska gostiju izvan ljetne sezone. Posebno me veseli što se bijeli tartuf sve više koristi upravo u Istri te se poslužuje uz naše ostale autohtone proizvode iznimne kvalitete”, poručio nam je prije nego što smo napustili središte Istre, čija ponuda neće ostaviti ravnodušnima ni najistančanija nepca. | PROMO

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.