Bijeg kornjače Solomona trajao je 74 dana, ‘prevalio’ je tek nešto više od kilometra

Afrička ostrugasta kornjača imena Solomon, teška oko 70 kilograma posljednjih je 74 dana imala pravu avanturu. Solomon je, naime, prije više od dva mjeseca pobjegao vlasnicima iz dvorišta kuće u američkoj saveznoj državni Tennessee. Na svom dugom i nezaboravnom putovanju uspio je prevaliti tek nešto više od kilometra.

Vlasnica Lynn Cole kazala je za lokalne medije da su Solomona primijetila dva muškarca. Kornjača je mirno žvakala hranu na travnjaku jednog gradilišta. Petnaestogodišnji Solomon možda je pronađen u blizini doma, ali njegova vlasnica kaže da ostaje tajna koliki je stvarni opseg Solomanovog putovanja.

“Vjerojatno nikad nećemo saznati sve pojedinosti Solomonove velike avanture i kako nam se toliko dugo vremena skrivao. Sada je siguran i kod kuće, a naša obitelj je presretna”, kaže Cole.

Solomon je s obitelji Cole od svog rođenja.

Prema podacima s Wikipedije, afričke ostrugaste kornjače treće su po veličini kornjače na svijetu te najveće od kopnenih kornjača. Najveća zabilježena ostrugasta kornjača bila je duga 83 centimetara i teška 98 kilograma. Mogu živjeti više od 70 godina. Prehrana im se sastoji prvenstveno od trave i biljaka, bogatih vlaknima.

Na stranicama zagrebačkog Zoološkog vrta navodi se kako spolnu zrelost ostrugaste kornjače dosežu s petnaestak godina. Tko zna, možda je Solomon krenuo u potragu za partnericom.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner