Dejan Moconja/PIXSELL

BiH: Proširena istraga Dodikovih bankara, pronevjerili 60 milijuna eura

Istraga o nezakonitostima u bankarskom sektoru Republike Srpske, uz propalu “Bobar banku”, proširena je i na Investicijsko-razvojnu banku RS (IRB), a zbog odgovornosti za sadašnje stanje uhićena je i ravnateljica Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac, potvrdilo je u petak Tužiteljstvo BiH koje vodi istragu.

Po nalogu državnog tužiteljstva u četvrtak je uhićeno deset osoba koje su pod istragom zbog protuzakonite dodjele nenaplativih kredita u iznosu od gotovo 60 milijuna eura, čime je urušena stabilnost bankarskog sektora ne samo u RS, nego u cijeloj BiH.

U petak je potvrđeno kako će za devet privedenih osoba biti zatraženo određivanje pritvora. Uz direktoricu Agencije za bankarstvo RS Injac, na popisu tih osoba su i direktorica IRB-a Snežana Vujnić te Petar Cacanović, koji je bio na čelu Bobar banke do njene likvidacije potkraj 2014. Na popisu potencijalnih pritvorenika je još šest osoba koje su u toj banci obnašale odgovorne dužnosti.

U priopćenju Tužiteljstva BiH navedeno je kako je istraga u ovom slučlaju otvorena protiv ukupno 24 osobe, a svi se terete za nezakonitosti kojima je prouzročena ukupna materijalna šteta od 123 milijuna konvertibilnih maraka (oko 63 milijuna eura), pri čemu je pribavljena protuzakonita imovinska korist od 115 milijuna KM (58,8 milijuna eura).

Osumnjičeni su iz fondova IRB i Bobar banke izvlačili novac kroz kredite za koje su znali da se neće moći vraćati, a procjena je istražitelja kako su time izravno uzdrmali stabilnost bankarskog sektora u cijeloj državi.

 

  • Zbog štete koju su prouzročili Agencija za osiguranje depozita BiH je do sada morala izdvojiti 56,7 milijuna KM  (29 milijuna eura) za nadoknadu osiguranih štenih uloga fizičkih osoba u ovim bankama. Prema postojećim zakonima u BiH, ta je agencija jamac za sve štedne uloge građana do visine od 50 tisuća KM (25 tisuća eura).

 

Agencija ipak nije nadležna za depozite pravnih osoba. U Bobar banci ostali su zamrznuti depoziti brojnih tvrtki i ustanova pa je tako, primjerice, Fond zdravstvenog osiguranja disktrikta Brčko ostao bez 14,7 milijuna KM, Ministarstvo financija RS bez devet milijuna KM, Elektroprivreda RS bez osam milijuna, Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne bez pet milijuna KM. Za isti iznos oštećena je i općina Trebinje.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, koji je ranije upozoravao na cijeli slučaj, kazao je kako je krajnje vrijeme da za sve odgovaraju počinitelji iz bankarskog sektora, no istaknuo je kako oni nisu djelovali samostalno. “Pred lice pravde treba dovesti i one koji su djelovali iz pozadine, nalogodavce, točnije visoke dužnosnike iz vlasti Republike Srpske”, izjavio je Vučurević nakon što je provedena akcija uhićenja.

Za razliku od Vučurevića, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik osudio je istragu Tužiteljstva BiH o zloporabama u bankarskom sektoru.

On je državno tužiteljstvo i Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) optužio za “bespotrebnu manifestaciju sile” uz ocjenu kako su odgovorne osobe u Agenciji za bankarstvo i IRB-u radile svoj posao na zakonit način.

“To je dokaz da nam ovakva BiH uopće ne treba”, kazao je Dodik pokupavajui sve prebaciti na teren političkih prijepora.

Oporba u RS pak cijeni kako je upravo politički patronat Dodikove vlasti nad nekim bankama u RS-u i doprinio nezakonitostima.

Tako ističu činjenicu kako je IRB  banka koja je pod izravnom kontrolom vlade RS a pokojni vlasnik “Bobar banke” Gavrilo Bobar je slovio za osobu blisku Dodiku. Iz oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) upozoravali su kako je ta banka sluila za financiranje poslovnih pothvata Dodikovih osobnih prijatelja.

Zbog veza s Dodikom i sumnjivih kredita ranije je otvorena istraga i protiv “Pavlović banke” iz Bijeline odnosno njezina vlasnika Slobodana Pavlovića.

On se dovodi u vezu s dodjelom sumnjivog kredita Dodiku kojim je sadašnji predsjednik RS 2007. godine kupio kuću u Beogradu vrijednu 750 tisuća eura.

Komentiraj