hina

BiH: Deset optuženih zbog krijumčarenja ilegalnih migranata u Hrvatsku

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je podignulo optužnicu zbog trgovine ljudima protiv deset osoba od kojih većina, uz bosanskohercegovačko, ima i državljanstvo Hrvatske.

Optuženi se terete da su kao pripadnici organizirane kriminalne skupine od kolovoza do studenog 2014. godine ilegalne migrante podrijetlom iz Turske preko teritorija BiH krijumčarili u Hrvatsku.

Organizatorom te skupine Tužiteljstvo BiH smatra Nikolu Hrstića (54) iz Ljubuškog, koji je i prvooptuženi.

Članovi kriminalne skupine, kako stoji u optužnici bili su i Ljubo Herceg (38), Zdravko Kordić (22), Ante Herceg (25), Stojislav Šunjić (41), Ljubo Prlić (24), Joe Primorac (22), Kristijan Buntić (27), Ivica Šunjić (55) i Zdravko Grizelj (23).

U optužnici je navedeno kako je Hrstić zajedno s nekim turskim državljanima dogovarao broj osoba, lokaciju i način krijumčarenja migranata, kao i novčani iznos koji su ilegalni migranti plaćali za ilegalno prevođenje preko državne granice.

Hrstić je potom migrante preuzimao u Mostaru, nakon čega bi angažirao ostale optužene koji su u ovoj organiziranoj skupini imali uloge vozača i vodiča. Pješice bi prevodili ilegalne migranate preko državne granice na teritorij Hrvatske, a potom ih vozilima prebacivali do Splita, Makarske i Zagreba. Iz tih bi gradova “ilegalci” nastavili putovanje ka zemljama Zapadne Europe.

Komentiraj