BESKOMPROMISNA: Danas 71. rođendan slavi Slavenka Drakulić

Autor:

23.10.2010. Bogoviceva, Zagreb - U Profil Megastoreu odrzana je promocija knjige Slavenke Drakulic "Kao da me nema". Uz Slavenku Drakulic o knjizi su govorili prof. Nadezda Cacinovic, filmski kriticar Nenad Polimac i redateljica Juanita Wilson.
Photo: Boris Scitar/PIXSELL

Boris Scitar/PIXSELL

Književnica, publicistkinja i novinarka, jedna od naših najprevođenijih spisateljica. U publicističkim knjigama piše o post-komunističkim zemljama, ratovima u bivšoj Jugoslaviji, ratnim zločinima, nacionalizmu i feminizmu, dok se u književnim naslovima okrenula ženskom tijelu, bolesti i traumi. Prema ženskom pitanju i dalje pristupa jednako beskompromisno:

“U Hrvatskoj je danas uistinu teško biti žena. I Katolička crkva i Vlada potiču taj konzervativizam, jer se Vlada tome ne suprotstavlja, nego se ponaša upravo kao da nismo sekularna država. Čovjek se onda pita da li smo podružnica Vatikana. U tom novom konzervativizmu došlo je do jedne sprege vlasti i crkve, gdje je Katolička crkva dobila nesrazmjeran prostor i utjecaj i, naravno, da se onda u tom okviru vraćamo na patrijarhat klasičnog tipa gdje bi žena trebala biti u kući i rađati djecu.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.