Beroševa savjetnica: “Nelogično je optuživati ministra za smrt Vladimira Matijanića”

Savjetnica ministra zdravstva Vilija Beroša za sestrinstvo, Snježana Krpeta, u Dnevniku HTV-a komentirala je slučaj pokojnog novinara Vladimira Matijanića te odgovornost ministra zdravstva.

“Vrlo je opasno relativizirati cijeli slučaj pokojnog novinara Matijanića te ovim putem izražavam sućut njegovoj obitelji i prijateljima. Ne možemo relativizirati sve djelatnike zdravstvenog sustava dok stručne službe, inspekcije i državna tijela ne utvrde odgovornost i krivnju”, rekla je.

“Moramo znati da je nelogično optuživati ministra zdravstva, reći da je on direktno odgovoran, jer on nije jedini djelatnik zdravstvenog sustava. U hrvatskoj imamo 64 bolnice, na čijem čelu su ravnatelji koji su direktno odgovorni za funkcioniranje svake bolnice”, dodala je za HRT.

“Ukoliko se dokaže da su djelatnici bolnica napravili stručni prijestup, gdje je uzrokovana smrt, oni za to moraju odgovarati. Opće je poznato u svijetu, Europi i Hrvatskoj da kada se dogodi incident s tragičnim ishodom da odštete i dobivene tužbe plaćaju bolnice”, istaknula je Snježana Krpeta i dodala da ministar i zdravstvena organizacija nisu direktno odgovorni, već su to bolnice. “Radi se o individualnoj odgovornosti; nema kolektivne odgovornosti”, poručila je.

Naglasila je da ministar zdravstva može u političkom smislu biti odgovoran za neke stvari za koje je direktno odgovoran sustav, za nedostatak nekih velikih uređaja, nedovoljan broj CT-ova; znači za nešto što je odgovorno ministarstvo, za neke velike stvari. “No. za funkcioniranje bolnica direktno su odgovorni ravnatelji”, zaključila je savjetnica ministra zdravstva.

Komentiraj