BEROŠ ‘Očekujem da će se koronavirus u dogledno vrijeme pojaviti u Hrvatskoj, moramo se pripremiti’

Ministar zdravstva za RTL Televiziju je komentirao epidemiju koronavirusa i povratak hrvatskog državljanina s kruzera Diamond Princes u Zagreb.

Ministar je naglasio kako je širenje bolesti “apsolutno nemoguće spriječiti” te objasnio zašto je hrvatski državljanin s kruzera, iako nema simptome bolesti, zbog predostrožnosti ipak smješten u novoosnovanu karantenu u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti.

“On je doista zbog radnih aktivnosti bio u kontaktu s raznim osoba, između ostalih i onima koji su oboljeli. I njegova je ideja bila da zbog svoje sigurnosti i sigurnosti svoje obitelji bude pod nadzorom. Koliko je ovo dobrodošlo pokazuju zbivanja u Italiji”, kazao je Beroš, dodavši da mjere opreza nisu pretjerane.

“Ulog je prevelik: ulog je njegovo zdravlje, zdravlje njegove obitelji i zdravlje nacije”, poručio je ministar, koji je najavio kako će, zbog širenja bolesti u Italiji, “epidemiološka slika u Italiji za par sati odrediti sljedeće poteze”.

“Očekujem da će se koronavirus u dogledno vrijeme pojaviti u Hrvatskoj. Mi se samo moramo pripremiti”, zaključio je ministar, dodajući kako nema straha jer je smrtnost tek oko dva posto.

Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike u subotu je izjavio da je hrvatski državljanin, koji se od jutros preventivno nalazi u karanteni zagrebačke Klinike za Infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, potpuno dobro i zdrav.

“Pod kontrolom je da vidimo hoće li razviti simptome koronavirusa sljedećih 14 dana; ako neće, ići će kući”, rekao je dr. Kutleša za Dnevnik HRT-a. Dodao je da je mladić, preventivno smješten u karantenu, zdrav i potpuno dobro.

 

Komentiraj