Beroš naredio ‘potpunu mobilizaciju zdravstva’, objasnio što to znači

Ministar zdravstva Vili Beroš u utorak je na svom Facebook profilu objavio da je naredio ‘potpunu mobilizaciju zdravstva’.

“Aktualno stanje s korona virusom tjera nas sve u zdravstvenom sustavu na izvanredni angažman, od liječnika primarne zdravstvene zaštite, hitne pomoći, zavoda za javno zdravstvo do svih bolnica koje skrbe za sve oboljele.

Naredio sam kao ministar zdravstva potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Upravo je ovo vrijeme da pokažemo istinsku predanost našem pozivu”, navodi se u Beroševoj objavi.

Aktualno stanje s korona virusom tjera nas sve u zdravstvenom sustavu na izvanredni angažman, od liječnika primarne…

Objavljuje Vili BerošUtorak, 27. listopada 2020.

U izjavi za N1 televiziju Beroš je objasnio da, u prenesenom smislu, njegova objava znači da svaki zdravstveni radnik i radnica moraju ovu situaciju shvatiti najozbiljnije moguće i da svi moramo, uključujući njega samog, dati svoj maksimalan doprinos u sanaciji ove situacije.

“Može se još više mobilizirati. Stalno govorimo da postoje planovi još od proljetos za postepenu mobilizaciju zdravstvenog sustava, a sada nam brojke stvarno znatno rastu. Možemo i moramo upregnuti kapacitete tako da adekvatno odgovorimo na ovaj izazov”, kazao je ministar za N1.

“Svjedočimo tome da se KB Dubrava polako puni. Kako se pune postojeći kapaciteti, dodajemo nove. Za sad je sve pod kontrolom. Isto tako, još proljetos sam govorio kako ćemo moći organizirati 250 do 300 respiratora, oni sukcesivno dolaze u KB Dubravu, kao i radnici koji će se brinuti za bolesnike”, dodao je Beroš.

Poručio je da zdravstveni sustav ima još dovoljno kapaciteta da odgovori na sve potrebe. “Ali tko zna koliko će još sestara biti u samoizolaciji ili zaraženi. Oni koji su već preboljeli koronu su osnov naše borbe u budućnosti. Poslali smo i dopis medicinskim fakultetima, šaljemo i srednjim školama, preko tisuću njegovateljica je na Zavodu, i njih se kontaktira, Ministarstvo potiče same ustanove da razmišljaju o zapošljavanju”, kazao je.

Istaknuo je da je njegov poziv na mobilizaciju usmjeren u smislu da svatko mora dati maksimum da savladaju situaciju. “Sve i svi”, ponovio je.

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je u utorak u priopćenju da je u posljednja 24 sata evidentirano 1413 novooboljelih od koronavirusa. Preminulo je 18 osoba, najviše dosad u jednom danu.

UŽIVO: U Hrvatskoj 1413 novih slučajeva uz čak 18 preminulih, u Dalmaciji veliki broj novooboljelih

 

Komentiraj