Saborski zastupnik SDP-a Davor Bernardić zatražio je u četvrtak od predsjedavajućeg saborskom sjednicom Ivana Tepeša (HSP-AS) da ispita što se događa s isplatom studentskih stipendija, s obzirom da su studentice zbog neisplate podignule šator ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Studentice, pripadnice ljepšeg spola, podignule su šator ispred Ministarstva jer im od siječnja nisu isplaćene državne stipendije, rekao je Bernardić u raspravi o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za prošlu godinu.

Zapitao se gdje je resorni ministar te od Tepeša zatražio da “ispita” slučaj i da zastupnici do popodne saznaju kad će stipendije biti isplaćene”.

Kako ćemo poboljšati demografsku politiku, ako nam studenti nemaju elementarnih uvjeta za život, zapitao se SDP-ov zastupnik.

Saborsku raspravu o radu pravobraniteljice u 2015., koja je nastavljena u četvrtak, obilježili su ‘oštri tonovi’ , a po uhodanoj praksi, proširila se na niz drugih pitanja, uglavnom svjetonazorske naravi.

SDP-ova Sandra Krpan najavila je podršku SDP-a izvješću pravobraniteljice, upozorila na porast nasilja među bliskim osobama te na stereotipe u školskim programima, zbog kojih bi, smatra, građanski i zdravstveni odgoj trebali biti zasebni obvezni predmeti.

Na pitanje Ladislava Ilčića (Hrast) bi li u tu svrhu povećala ukupnu satnicu ili ukinula neke druge predmete, Krpan je uzvratila kako bi “jednostavno isključila vjeronauk iz škola”. “Smatram da u 21. stoljeću hrvatski učenici imaju pravo na sve informacije koje se tiču njihova zdravlja”, kazala je Krpan i dodala kako je građanski odgoj kao zaseban predmet nužan i zato što “istraživanja pokazuju kako mladi smatraju da su homoseksualci bolesni ljudi i da ih treba isključiti iz društva”.

I Gordana Sobol (SDP) drži da su potrebne promjene u obrazovnom sustavu, uvođenje građanskog i punog obujma zdravstvenog odgoja. Prestrašni su stavovi mladih koji smatraju da je dati šamar partneru/ici normalna stvar, kaže zastupnica i tvrdi da ti stavovi nisu od jučer, odnosno da se izgrađuju zadnjih 25 godina.

Krpan upozorava da, unatoč lošoj demografskoj slici, društvo dopušta da se žene diskriminiraju na temelju spola, a najviše to osjećaju upravo uz trudnoću i majčinstvo. Replicira joj Margareta Mađerić (HDZ), koja smatra da je demografija u izvješću nepravedno podzastupljena, no Krpan problem ne vidi u izvješću, nego u vladinoj politici. “Ni jedna demografska politika neće povećati broj djece dok imamo, da oprostite, ovakvu vladu”, ustvrdila je Krpan.

Komentiraj