Bernard Kaić: “Razina zaštite počinje dva tjedna nakon prve doze cjepiva i potom raste”

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri HZJZ-u Bernard Kaić objasnio je u četvrtak za dnevnik.hr kolika je djelotvornost cjepiva nakon prve doze te je li razina antitijela relevantna za procjenu razine zaštite od korone.

“Ljudi vole vaditi krv, ali to ne korelira dobro s razinom zaštite”, rekao je Kaić i dodao da ne postoji neka razina antitijela utvrđena ovim testom za koju je određeno da pokazuje razinu zaštite. Određivanje djelotovnosti cjepiva nakon prva doze, dodaje, nema veze s razinom antitijela.

Kaić je poručio da određena razina zaštite počinje dva tjedna nakon prve doze, i potom raste. “Za AstraZenecu i Pfizer ta je razina četiri do pet tjedana nakon cijepljenja na nekih 80 posto u smislu sprječavanja hospitalizacije. Nakon šest tjedana ta razina kod Pfizera malo pada pa stoga i preporučamo da se druga doza tog cjepiva primi u tom roku. Naravno, može se druga doza primiti i ranije”, objasnio je epidemiolog.

Ističe da je teško reći koje je cjepivo u ovom kontekstu najbolje, jer različita istraživanja daju različite podatke.

Nitko, navodi, ne preporučuje primanje druge doze cjepiva drugog proizvođača. “Ne znamo kakav bi utjecaj takva praksa imala na razinu imuniteta, kao i bi li bilo nekih nuspojava. Ako se slučajno i dogodi da netko greškom primi drugu dozu cjepiva od različitog proizvođača, taj će vjerojatno ipak biti u nekoj mjeri zaštićen”, rekao je Kaić za dnevnik.hr.

Na upit što je s cijepljenjem trudnica, Kaić kaže kako one nisu bile uključene u istraživanja kao posebna skupina pa se zasad i dalje preporučuje da se cijepe samo ako imaju neku kroničnu bolest.

Komentiraj