epa05873765 An undated handout picture made available by 'Staatliche Muessen zu Berlin' shows the obvers of the golden 'Big Maple Leaf' coin in Berlin, Germany. According to media reports citing a police speaker, the giant golden coin 'Big Maple Leaf', a commemorative piece issued by the Royal Canadian Mint in 2007, with a value of one million dollars, was stolen in the early morning on 27 March 2017. The coin depicts a portrait of British Queen Elizabeth II on front side and a maple leaf on back side. EPA/REINHARD SACZEWSKI / BODE MUSEUM / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Nepoznati provalnici ukrali su iz jednog trezora berlinskog muzeja ogroman zlatnik težak sto kila i vrijedan biše od 4 milijuna dolara, prenosi BBC. Kanadski zlatnik izrađen je od čistog 24-karatnog zlata.

Ukraden je iz muzeja Bode, a još je uvijek nejasno kako su provalnici uspjeli zaobići protuprovalni sustav i iznijeti težak ‘plijen’. Istražitelji vjeruju kako se krađa dogodila u noći sa nedjelje na ponedjeljak.

Zlatnik je pretežak da bi ga ukrala samo jedna osoba, a prvi zaključci policija su da su provalnici ušli u muzej kroz prozor. Na obličžnjim željezničkim tračnicama pronađene su ljestve za koje se vjeruje da su koristili provalnici.

Zlatnik je bio pohranjen iza neprobojnog stakla, a proizveden je 2007. godine. Na jednoj je strani lik kraljice Elizabete, a na drugoj kanadski nacionalni simbol, javorov list.

Na izložbi kovanica i zlatnika nalazi se više od 540 tisuća izložaka, ali ukraden je samo ovaj vrijedan zlatnik.

Komentiraj