AP Photo/Burhan Ozbilici, Francis Perez, Cameron Spencer (Getty Images)

Bečka foto galerija WestLicht predstavlja najbolje novinske fotografije iz protekle godine

Bečka foto galerija WestLicht će  i ove godine do 22. listopada predstaviti najbolje novinske fotografije iz protekle godine. Izložba je ujedno i svojevrsni osvrt na događanja u svijetu u 2016. godini, a fotografije se odabiru prema njihovoj sadržajnoj vrijednosti te kreativnosti.

Nagradu od 1955. godine dodjeljuje World Press Photo Foundation, neovisna platforma fotografskog novinarstva koja ima sjedište u Amsterdamu, a članovi devetnaestočlanog žirija izmjenjuju se svake godine.

U okviru ovogodišnjeg natjecanja priloženo je 80 000 fotografija iz različitih područja – politika, sport, kultura, priroda itd. Na natječaj su se ove godine prijavila 5 034 profesionalna fotografa iz čak 125 zemlja svijeta, a žiri je nagradio njih 45.

Najboljom fotografijom 2016. godine proglašena je fotografija turskog fotografa Burhana Ozbilicija.

Odluka žirija fondacije World Press Photo da nagradi upravo ovog turskog fotografa agencije Associated Press izazvala je kontroverze i žestoke rasprave. Fotografija, nastala 19. prosinca 2016. godine, prikazuje naime ubojstvo ruskog ambasadora Andreja Karlova na otvaranju izložbe u Ankari.

“Odluka je bila izuzetno teška, ali eksplozivnost slike je uvjerila većinu članova žirija. Imali smo dojam da ova slika zapravo prikazuje samu suštinu World Press Photo natječaja“, izjavila je članica žirija, Mery F. Calvert.

Dominantne teme ovogodišnjeg natječaja su rat u Siriji, borba protiv ISIL-a i sudbina izbjeglica na tranzitnim rutama prema Europi.

Komentiraj