Bette Davis je bila velika buntovnica Hollywooda

‘Bila je jedna od najvećih holivudskih zvijezda, a uz to je pamtim kao odlučnu i snažnu osobu. Nitko joj nikad nije mogao ništa nametnuti. Bila je sjajna glumica, ali i velika buntovnica’ – rekla je Lauren Bacall za svoju legendarnu kolegicu Bette Davis.

I zaista, Davisova je tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća vodila rat protiv svemoćnog holivudskog sistema u kojem su šefovi filmskih studija bili bogovi, a glumci samo dobro plaćeni najamni radnici. Mnogi drugi glumci koji bi se pobunili protiv sistema, brzo bi se našli na ulici, ali Bette je bila previše popularna da bi se studiji odrekli njenih usluga.

Od 1931, kad je debitirala pred kamerama, snimila je stotinjak filmova, jedanaest puta bila je nominirana za Oscara, a dvaput ga je i dobila: za ‘Opasnu’ 1936. i ‘Jezebel’ tri godine kasnije. Iako je od njene smrti prošlo više od tri desetljaća, Bette Davis je i danas jedna od najcjenjenijih glumica američkog filma. Proslavila se ulogama energičnih, ambicioznih, bezosjećajnih i pakosnih žena, koje su joj, očigledno, odgovarale, jer je i ona bila prgava, svadljiva i beskompromisna osoba.

Bette Davis je umrla 6. listopada 1989. godine u 81. godini života.

Komentiraj