Pregovarač EU-a Michel Barnier izjavio je u utorak u Luxembourgu kako želi više vremena kako bi u tjednima koji dolaze s Londonom dogovorio sveobuhvatni sporazum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

“U proteklim tjednima i zadnjih dana puno smo radili kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum u cilju urednog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva. To još nismo postigli”, rekao je Barnier prije sastanka 27 europskih ministara za europske poslove, bez britanskog, posvećenog pripremama za summit EU-a u srijedu u Bruxellesu.

“Ostalo je više otvorenih pitanja, uključujući ono Irske. Potrebno je više vremena da se postigne taj sveobuhvatni sporazum (…) Uzet ćemo si to vrijeme mirno, ozbiljno, kako bismo postigli taj sporazum u tjednima koji dolaze”, rekao je.

Barnier će izvijestiti europske kolege o stanju pregovora s Londonom i objasniti zašto su pregovori u nedjelju, u posljednji trenutak, zapali u slijepu ulicu.

Pregovori i dalje zapinju na pitanju granice između Irske i Sjeverne Irske, integralnog dijela Ujedinjenog Kraljevstva.

Europski čelnici saslušat će u srijedu navečer objašnjenja britanske premijerke Therese May i potom na radnoj večeri odlučiti kakvo će stajalište zauzeti.

Tada će se znati hoće li u studenom biti organiziran novi izvanredni summit.

“Sve je na stolu. Zatražit ćemo od Therese May da razmotri ponudu 27-orice. Možemo imati meki ili tvrdi brexit”, upozorila je francuska ministrica Nathalie Loiseau prije sastanka s Barnierom.

Komentiraj