Barnier pohvalio govor Therese May o Brexitu, Farage ga nazvao ‘izdajom’

EPA/WILL OLIVER

Pregovarač Europske unije za Brexit Michel Barnier u petak je pohvalio govor britanske premijerke Therese May zbog njezinog “konstruktivnog duha” oko pregovora o izlasku njezine države iz EU-a, dodavši da ipak treba razjasniti neke stvari koje je izrekla.

“Govor pokazuje volju za napretkom, a vrijeme je tu ključno”, priopćio je Barnier.

“Izjave premijerke May su korak naprijed, no one sada moraju biti prevedene u precizne pregovaračke pozicije britanske vlade”.

Barnier, koji u ime preostalih 27 članica EU-a predvodi pregovore s Britanijom o njezinom izlasku iz tog saveza u ožujku 2019., istaknuo je kako se May nije osvrnula na pitanje budućeg odnosa između Sjeverne Irske i Irske.

Dodao je i kako će se trebati raspraviti i o izjavi britanske premijerke da nijedna EU država neće morati platiti više ili dobiti manje iz europskog proračuna.

Naglasio je i da će se o prijedlogu tranzicijskog perioda od dvije godine nakon što Britanija napusti EU, u kojem bi London i dalje bio dio jedinstvenog europskog tržišta, raspraviti čim se dogovore uvjeti izlaska.

Nigel Farage, bivši čelnik britanske stranke UKIP i jedan od predvodnika kampanje za Brexit, govor Therese May nazvao je “izdajom” i tvrdi da je pokazala da ona želi napustiti EU samo nominalno, prenosi dpa.

“Sva područja integracije koja trenutno imamo će biti ponovno uspostavljena”, smatra Farage.

“Današnji dan je pobjeda za Westminster i političku klasu”, napisao je britanski političar na svom Twitter profilu.

“Velika izdaja oko Brexita se nastavlja: Theresa May je u Firenci pokazala da samo želi zadovoljiti elitu iz Bruxellesa”, zaključio je Farage u komentaru za Daily Telegraph.

Komentiraj