Barnier: “Nema opipljivog napretka, Britanija ne pristupa ozbiljno pregovorima”

Glavni europski pregovorač Michel Barnier kritizirao je u petak Veliku Britaniju da nije “ozbiljno angažirana” u pregovorima o budućim odnosima s EU-om.

“Samo je djelomično postignut cilj koji smo postavili da postignemo opipljiv napredak u pregovorima. Velika Britanija se nije željela ozbiljno angažirati u pregovorima o nekim temeljnim pitanjima”, izjavio je Barnier nakon završetka druge runde pregovora koja se cijeli tjedan odvijala putem video-veze.

Barnier dodaje da ne bi trebala insistirati da neće tražiti produljenje prijelaznog razdoblja, a istodobno usporavati pregovore u nekim područjima.

Ujedinjena Kraljevina napustila je EU 31. siječnja, a prema ugovoru o razdruživanju, prijelazno razdoblje traje do kraja ove godine. Za vrijeme prijelaznog razdoblja Velika Britanija poštuje sva pravila EU-a kao da je članica, jedino što ne može sudjelovati u donošenju odluka.

Budući da je za sklapanje ugovora o slobodnoj trgovini kojim bi se definirali budući odnosi ostalo jako malo vremena i upitno je hoće li se išta uspjeti dogovoriti, nameće se pitanje hoće li London tražiti produljenje prijelaznog razdoblja, što je moguće prema odredbama sporazuma o razdruživanju.

Međutim, vlada premijera Borisa Johnsona od samog početka insistira da neće tražiti produljenje i da će od 1. siječnja 2021. godine Velika Britanija biti potpuno neovisna sa ili bez ugovor s EU-om. Zahtjev za produljenje, ako se London na to odluči, treba se uputiti najkasnije u lipnju.

EU i Velika Britanija imaju posve različit pristup pregovorima. London želi zaključiti više zasebnih sektorskih sporazuma, dok Unija želi jedan sveobuhvatni sporazum, jer je tako lakše uspostaviti mehanizme koji nadziru provedbu sporazuma.

Iz Barnierovih riječi proizlazi da London odugovlači pregovore u nekim sektorima kako bi nametnuo svoj pristup, dok EU želi da se u svim sektorima napreduje jednakom brzinom kako bi se sve moglo uklopiti u sveobuhvatan sporazum.

EU ima sa Švicarskom regulirane odnose kroz stotinjak zasebnih sporazuma. Unatoč tome što je s Bernom ispregovoran sveobuhvatni okvirni sporazum koji bi zamijenio te sporazume, Švicarska se još nije pomaknula u njegovoj ratifikaciji. To je također jedan od razloga zašto Unija insistira na sveobuhvatnom sporazumu s Velikom Britanijom.

Britanci još nisu predstavili europskoj strani svoje stajalište o ribarstvu, što je za EU, posebice za Francusku i Dansku iznimno važno pitanje.

“Ako nema dogovora o ribarstvu, neće biti ni sporazuma o trgovini. Mislim da je Ujedinjena Kraljevina dobila tu poruku”, poručio je Barnier.

Nema napretka u pogledu jednakih uvjeta na tržištu na čemu insistira EU. Bruxelles želi izbjeći da britanska poduzeća dobiju pristup europskom tržištu, a da pritom mogu snižavati neke kriterije i standarde i tako dobiti konkurentnu prednost.

Stoga EU traži da se London obveže da će poštovati europske norme u području socijalnih prava, rada, okoliša, fiskalnih pravila itd. London to odbacuje tvrdeći da ne želi da im itko izvan kreira zakone i propise.

Pandemija koronavirusa poremetila je dogovoreni ritam pregovora dviju strana. Između prve i druge runde pregovora proteklo je punih šest tjedana, jer su oba pregovarača, europski Barnier i britanski David Frost, oboljela od covida-19.

Sljedeći krug pregovora održat će se u svibnju.

Komentiraj