BARAK BOUKS: ‘Korištenje medija u ratnoj i vjerskoj propagandi kulminiralo je pojavom novih medija i društvenih mreža’

Profesor na sveučilištu Bar-Ilan i stručnjak za odnose medija i terorističkih skupina Barak Bouks početkom rujna bit će jedan od predavača na Zagrebačkom sigurnosnom forumu, a uoči tog gostovanja za Nacional govori o stanju na Bliskom istoku

Terorističke organizacije poput Hamasa jako su dobro razvile korištenje društvenih mreža i novih medija u širenju svoje propagande i to predstavlja jedan od većih problema za sigurnost ne samo Izraela nego cijelog svijeta”, rekao je u razgovoru za Nacional izraelski stručnjak za odnose medija i terorističkih organizacija Barak Bouks. On će početkom sljedećeg mjeseca biti jedan od velikog broja uglednih stručnjaka za sigurnost koji će gostovati na tradicionalnom Zagrebačkom sigurnosnom forumu u organizaciji Instituta za istraživanje hibridnih sukoba. Barak Bouks je jedan od najcjenjenijih izraelskih stručnjaka za pitanja odnosa religije i terorističkih organizacija, a u posljednje se vrijeme specijalizirao u istraživanju kako terorističke organizacije koriste medije u širenju svojih ciljeva i ideologije. Osim toga, Barak Bouks trenutno radi kao profesor na tri različita odsjeka Sveučilišta Bar-Ilan i to na Europskom institutu, Odsjeku za političke studije i Međunarodnoj školi komunikacija. Uoči dolaska u Zagreb, Barak Bouks govorio je o odnosima Izraela i Palestine nakon promjene vlasti u Izraelu, ali i o načinima na koje Hamas širi svoju ideologiju putem medija.

‘Trenutnu situaciju između Palestinaca i Izraela možda bih najbolje mogao opisati kao održavanje osjetljive ravnoteže Hamasa i Izraela’, kaže Barak Bouks. PHOTO: MOHAMMED SALEM/REUTERS/PIXSELL

NACIONAL: Kakva je trenutna situacija između Izraela i Palestine, nekoliko mjeseci nakon posljednjih velikih sukoba?

Trenutnu situaciju između Palestinaca i Izraela bih možda najbolje mogao opisati kao održavanje osjetljive ravnoteže Hamasa i Izraela. Prethodne operacije izbile su nakon sporadičnih eskalacija sukoba od strane Hamasa, koji je testirao granice izraelske tolerancije za sve rakete ispaljene prema svojim građanima ili požare uzrokovane terorističkim napadima čiji je cilj bio izazvati bol i ubiti izraelske građane. Sve to događalo se unatoč činjenici da je Izrael na dnevnoj bazi opskrbljivao Pojas Gaze gorivom, hranom i robom. Kako se situacija pogoršavala, a sve je kulminiralo izraelskim odgovorom, dogovoren je prekid vatre kojeg se jedna strana pridržava, a druga baš i ne.

NACIONAL: Mogu li se očekivati neke promjene nakon što je nakon dugogodišnje vladavine Benjamina Netanyahua na vlast došao novi premijer Naftali Bennett?

Iako je došlo do promjene na čelu izraelske vlade, nije došlo do velike promjene u politici i odnosu prema Hamasu pa je novi premijer Naftali Bennett čak izjavio da će imati manji prag tolerancije prema Hamasovom nastavku kršenja prekida vatre. Stav je da se prema Hamasu mora odnositi kao prema terorističkoj organizaciji koja je prije deset godina preuzela civilno stanovništvo kao taoce. Isto tako, moramo shvatiti da Hamas ima sponzore poput Katara i Irana.

 

‘Podrška Irana može se smatrati strateškom vizijom te zemlje i zagovaranja ekstremističke islamske šijitske ideologije u svim arapskim zemljama, a taj je utjecaj najveći u zemljama koje imaju šijitsku manjinu’

 

NACIONAL: Što stoji iza podrške Irana ne samo Hamasu nego i drugim terorističkim organizacijama?

Ova podrška može se smatrati strateškom vizijom Irana i zagovaranja ekstremističke islamske šijitske ideologije u svim arapskim zemljama, a taj je utjecaj najveći u zemljama koje imaju šijitsku manjinu, kao što su Irak, Libanon i Jemen. Isti se utjecaj očituje i u državama koje pate od dugotrajnog rata, poput Afganistana ili Sirije. Iran podržava lokalne milicije kako bi promovirali tu radikalnu ideologiju, a milicije Iran prebacuje iz jedne zone sukoba u drugu, što se vidi iz umiješanosti afganistanskih milicija te iračkog i libanonskog Hezbollaha u sirijskom građanskom ratu.

NACIONAL: U svom radu na Sveučilištu Bar-Ilan analizirate kako te organizacije koriste medije u širenju svoje propagande. Ta je propaganda danas vjerojatno na vrhuncu zbog korištenja društvenih mreža?

Potpuno ste u pravu. Korištenje medija u ratnoj i vjerskoj propagandi kulminiralo je korištenjem novih medija kao što su Facebook, Twitter ili Instagram. Upravo su korištenje ovih medija jako dobro razvile terorističke organizacije poput Hamasa. Tako je Hamas preko Twittera poslao izraelskoj javnosti ultimatum te je najavio napade raketama na izraelski teritorij, ako se ne ispune neki njihovi zahtjevi. S druge strane, dobar je primjer šijitsko pleme Huti koje kontrolira značajan dio Jemena i glavni grad Sanu. Nakon što su i formalno preuzeli vlast nad gotovo svim institucijama u državi, to se odražava i na izvještaje službene jemenske novi˝nske agencije Saba Net. Ova novinska agencija vrlo je sofisticirana i održava stranice na arapskom i stranim jezicima kao što su engleski, francuski i njemački, a to pak dokazuje i podršku druge zemlje, vjerojatno Irana.

‘Stav je da se prema Hamasu mora odnositi kao prema terorističkoj organizaciji koja je prije deset godina preuzela civilno stanovništvo kao taoce’, ustvrdio je izraelski profesor Barak Bouks. PHOTO: IBRAHEEM ABU MUSTAFA/REUTERS/PIXSELL

NACIONAL: Ima li nekih poveznica u korištenju medija od strane tih organizacija?

Zajednički nazivnik medijske strategije svih ovih organizacija je promicanje njihove doktrine lokalnoj i globalnoj publici, uz napomenu da baš oni predstavljaju “pravi glas”. U slučaju Jemena, kada Huti lansiraju iranske rakete na saudijsku infrastrukturu, objavljuju isječke svog napada i njegovih posljedica na drugu stranu, dok iz istog izvještaja izostavljaju vojni odgovor saudijske koalicije. Sličnu taktiku u sukobu s Izraelom koristi i Hamas. Cijela ta priča je zaokružena globalnim TV kanalima na arapskom jeziku, kao što su Al-Jazeera, Al-Arabia, RT, Al-Hurra ili BBC na arapskom. Budućnost ovih medija je jedna vrsta kombinacija satelitskog emitiranja, web stranica i stranica novih medija, kako bi se postigao potpuni prodor do što većeg broja gledatelja te bi se tako lakše ostvario cilj širenja radikalne ideologije.

NACIONAL: Kako se Izrael bori protiv te medijske ofenzive terorističkih organizacija?

Izrael upravlja vlastitim televizijskim kanalima na arapskom jeziku koji su namijenjeni arapskom stanovništvu i u Izraelu i u inozemstvu. Postoji nekoliko kanala, kao što su arapski vladin kanal Makkan i privatni globalni satelitski kanal koji emitira vijesti na arapskom i24. Istovremeno je u posljednje vrijeme postalo normalno da visoki izraelski dužnosnici i službene stranice izraelskih institucija imaju svoje stranice na arapskom. Nedavno je svoje stranice na arapskom predstavio glasnogovornik izraelske vojske, a već ranije stranice na arapskom imaju ministarstvo vanjskih poslova, službene stranice izraelskog premijera, ali i mnoge stranice privatnih osoba kao akademskih učenjaka ili stručnjaka za Arape.

 

‘Zajednički nazivnik medijske strategije svih terorističkih organizacija koje su pod utjecajem Irana jest promicanje svoje doktrine među lokalnom i globalnom publikom, uz napomenu da su baš oni ‘pravi glas”

 

NACIONAL: Mnogi će reći da je to isto propaganda, ali samo s drugim predznakom?

Ne bih se složio. Te stranice i mediji pružaju čvrst i pouzdan izvor za sve informacije o Izraelu i događajima u sukobu s Hamasom, ali i o stanju u industriji, gospodarstvu, akademskoj zajednici i još nizu drugih aspekata života u Izraelu. Istodobno se promovira i tolerancija prema svim religijama: židovima, muslimanima, kršćanima i drugim manjinama jer sudjeluju u svim aspektima izraelske države. Riječ je o pozitivnoj poruci koja se prenosi građanima susjednih arapskih zemalja i njihovim vladama. Dakle, jedna je razlika sigurno velika, a to je da se promoviraju mir i tolerancija, a ne rat i stalno izazivanje novih sukoba.

NACIONAL: Za pretpostaviti je i da će teme o kojima razgovaramo biti i u fokusu vašeg predavanja početkom rujna na Zagrebačkom sigurnosnom forumu?

Zagrebački sigurnosni forum jedinstveni je kolokvij vrhunskih globalnih stručnjaka na kojem se raspravlja o značajnim sigurnosnim pitanjima kako bi se odgovorilo na globalne izazove. Moje teme će se odnositi na korištenje medija od strane terorističkih organizacija, kao što su slučajevi Hamasa, koji kontrolira Gazu, i Hezbollaha, koji de facto kontrolira Libanon, te njihova upotreba medija ili novih medija u sukobima kako bi se promovirala iranska ideologija. Na kraju ću se vjerojatno osvrnuti i na primjere učinka medijskih izvješća o kibernetičkim napadima na širu javnost.

‘Novi premijer Naftali Bennett izjavio je da će imati manji prag tolerancije prema Hamasovom nastavku kršenja prekida vatre’, rekao je za Nacional Barak Bouks. PHOTO: AMIR COHEN/REUTERS/PIXSELL
Barak Bouks će sudjelovati na tradicionalnom Zagrebačkom sigurnosnom forumu u organizaciji Instituta za istraživanje hibridnih sukoba. PHOTO: Privatna arhiva

Komentiraj