BANOŽIĆ: “Milanovićev put u Albaniju nije bio privatni”

 

Ministar obrane Mario Banožić branio je danas kontroverzni put predsjednika Republike u Albaniju potvrdivši da je Ministarstvo obrane (MORH) odobrilo zahtjev za korištenjem helikoptera i brodaa MORH-a, uz tvrdnju da “posjet predsjednika Albaniji nije bio privatni”.

U intervjuu za N1, Banožić je objasnio da predsjednik u suradnji sa svojim službama kreira plan svojih putovanja, a da MORH ne odlučuje kako će predsjednik putovati i unutar Hrvatske, kao i izvan nje. “Kad je riječ o ovakvim putovanjima, suglasnost daje ministar obrane. Ovisno o veličini ili potrebnim akcijama o tome može odlučivati Sabor ili Vlada. Kad je riječ o ovakvim ceremonijalnim putovanjima, dovoljna je odluka ministra”, rekao je Banožić.

Prema vidljivoj dokumentaciji, kazao je ministar, posjet predsjednika Albaniji nije bio privatni. Troškovi goriva helikoptera i broda iznosili su 100.000 kun, a za ostale troškove angažiranja službi i osiguranja treba pitati Ured predsjednika, rekao je ministar, dodavši da Ured predsjednika organizira sva putovanja predsjednika te da nije na MORH-u da te podatke objavljuje.

Upitan što će odgovoriti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa na pitanje o Milanovićevu putovanju u Albaniju, Banožić je rekao da će objasniti temeljem čega su odobrili zahtjev za korištenjem resursa MORH-a.

“Sredstva su tu da se koriste”, kazao je Banožić. “Podupirem tezu da se sredstva trebaju koristiti, ona trebaju imati određeni broj sati korištenja, nekad za korištenje za predsjednika, nekad za misije ili potporu civilnim institucijama. Helikopteri trebaju imati 250 sati leta godišnje, kako je i preporuka, odnosno 2000 sati u osam godina, što smo mi iskoristili po broju godina, a ne po broju sati”, rekao je Banožić.

Kako i koje svrhe će predsjednik koristiti resurse, treba pitati predsjednika, dodao je. Nije radio analizu kako su resurse koristili Milanovićevi prethodnici, kazao je Banožić, ali s aktualnim predsjednikom ima definiranu suradnju.

Komentiraj