Banožić: “Bilateralna suradnja Mađarske i Hrvatske može biti odličan primjer drugim zemljama”

Ministar obrane Mario Banožić boravi u službenom posjetu Mađarskoj. Tom prigodom, ministar Banožić u “Stefanija palači” u Budimpešti u pratnji načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admirala Roberta Hranja s izaslanstvom, održao je prvi bilateralni sastanak s ministrom obrane Mađarske Tiborom Benkőm.

Na sastanku je potvrđena izvrsna suradnja dviju susjednih zemalja u području obrane, a višegodišnja dobra suradnja redovno se odvija u okviru EU-a i NATO-a, multilateralno kroz regionalnu inicijativu CEDC i RACVIAC te kroz projekte Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva – Centar (MND-C), zatim Multinacionalnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP) te Regionalnog zapovjedništva komponente specijalnih snaga (R-SOCC). Na bilateralnoj razini, suradnja se odvija kroz zajedničke obuke i vježbe.

Na samom početku, ministar Banožić zahvalio je mađarskoj Vladi, kolegi Benku i Mađarskoj nadbiskupiji na potpori koja je pružena Hrvatskoj nakon snažnog potresa u Zagrebu u ožujku i Sisačko-moslavačkoj županiji krajem 2020. godine.

“Pred nama je težak i dug proces obnove tih područja, ali ohrabrenje nam daje potpora naših saveznika i partnera. Situacija s potresom, ali i pandemijom koronavirusa uistinu je pokazala važnost kontinuiranog ulaganja u sposobnosti oružanih snaga, budući da to nije samo puko ulaganje u nekakvu opremu, nego u sigurnost i dobrobit svih naših građana”, naglasio je ministar obrane.

Uz izraženo zadovoljstvo uspješnim zajedničkim sudjelovanjem oružanih snaga dviju država u misijama i operacijama te pozdravljanje mađarskog popunjavanja pozicije mjesta zapovjednika misije KFOR tijekom 2021. godine, kao trenutno najvažniji projekt obrambene suradnje, ministri su istaknuli Multinacionalno divizijsko zapovjedništvo u Szekesfehervaru.

“Vjerujemo da multinacionalna suradnja, uključujući onu s EU i ostalim partnerima, pruža mogućnosti za povećanje ukupnih sposobnosti odvraćanja i obrane”, kazao je ministar obrane Banožić.

Ministri su također izrazili zadovoljstvo zajedničkim sudjelovanjem oružanih snaga dviju država u Središtu za obuku helikopterskih posada za specijalne operacije smještenog u Zadru, kao i članstvu Hrvatske i Mađarske u Regionalnoj komponenti snaga za specijalno djelovanje.

“Drago mi je da i na ovaj način naše snage surađuju budući da kroz nju ne jačamo samo naše nacionalne sposobnosti, nego i lakše ispunjavamo NATO ciljeve sposobnosti”, ističe ministar Banožić.

Također, pohvaljena je i suradnja u području školovanja, te po pitanju EU tematike gdje Hrvatska i Mađarska surađuju kroz tri PESCO projekta, a potencijal postoji i unutar budućeg Europskog obrambenog fonda.

“Bilateralna suradnja Mađarske i Hrvatske može biti odličan primjer drugim zemljama, jer gotovo da nema područja u kojem naše oružane snage ne surađuju”, zaključio je ministar Banožić.

Ministar Benkő iskazao je zadovoljstvo održanim sastankom, kazavši kako Vlada Republike Hrvatske i Hrvatska vojska obavljaju sjajan posao kada je u pitanju nošenje s izazovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa i posljedicama potresa u Gradu Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji.

“Značajnu ulogu u borbi s pandemijom koronavirusa ima i mađarska vojska u našoj državi čime se, kao i u slučaju Hrvatske, dokazao široki spektar zadaća koje su naši vojnici sposobni obavljati”, rekao je ministar Benkő i zaključio kako vjeruje u daljnji nastavak izvrsne obrambene suradnje između dviju država.

bilateralni sastanak, službeni posjet Mađarskoj, Budimpešta, Ministar obrane RH, Mario Banožić, Ministar obrane Mario Banožić, Stefanija palača , mađarski ministar obrane, Tibor Benkő
bilateralni sastanak, službeni posjet Mađarskoj, Budimpešta, Ministar obrane RH, Mario Banožić, Ministar obrane Mario Banožić, Stefanija palača
bilateralni sastanak, službeni posjet Mađarskoj, Budimpešta, Ministar obrane RH, Mario Banožić, Ministar obrane Mario Banožić, Stefanija palača , mađarski ministar obrane, Tibor Benkő
bilateralni sastanak, službeni posjet Mađarskoj, Budimpešta, Ministar obrane RH, Mario Banožić, Ministar obrane Mario Banožić, Stefanija palača , mađarski ministar obrane, Tibor Benkő

Komentiraj